MA323 | The flag weppert in the wind!

Geplaatst op 8 aug 2023 - 21:30

Dag 9 in Liziwazi. Een dag vol hoogtepunten

Vanmorgen ging om 06.00 de wekker! Toen Paula, Kelly en Lori een hartverwarmend ontvangst kregen van de vrouwen, lukte het niet de kamer van de mannen te betreden. Zij waren al wakker en waren toen al bezig met teambuilding: hoe krijgen wij de vrouwen niet hier binnen?! Nou ja, goed (of eigenlijk niet goed), ze waren al wakker. Dus doel bereikt. 

Na het ontbijt troffen wij Oscar vol trots met de Gouden Helm op de bouw aan en Annie was, ondanks de sneuvel van de duim gisteren, daar ook te vinden. 

Vandaag een nieuwe tutorial: ‘How to be a circlezaag’. Want ja, hier hebben we die niet, dus doen we het zware werk zelf. Zie filmpje. (Johan had letterlijk de belangrijkste taak: hij gebruikte zijn gewicht om de plank stil te houden.) 

Het hoogste punt hebben wij vandaag ook bereikt, wat uitgebreid gevierd is door het proosten met siroop en een koekje samen met de locals. Dit nadat de vlag van World Servants samen met de Nederlandse vlag was opgehangen. 

Vandaag is er dus een hoop gebeurd. Zo werd naast de bouw in de ochtend het kinderwerk gestart met als thema ‘De ark van Noach’. Dit keer was het groepje van Lori aan de beurt. Jaco, Jan-Jaap, Marit en Mathilde mochten naast een toneelstuk ook kleuren met de kinderen en liedjes zingen. Het ‘tikkertje’ spelen werd goed in ontvangst genomen. 

Vandaag werden door twee groepen huisbezoeken gedaan. Dit was wederom indrukwekkend. Zo ging een van de groepen langs een oma met drie kleinkinderen. Haar zoon heeft mentale problemen en ze weten niet waar hij is. En zo heeft zij die zorg op haar genomen. 

Ook de tweede dag van Lifeskills is voorbij. De groep werd gesplitst in twee, namelijk de jongens en de meiden apart van elkaar. Hele mooie gesprekken zijn gevoerd over onder andere het huwelijk en wat dat hier betekent, het verschil tussen man en vrouw en het onderhouden van vriendschappelijke relaties. Wij kwamen er achter dat op veel onderwerpen een taboe rust, en we hopen dat wij het zaadje hebben kunnen planten om hier meer open over te zijn zodra wij weg zijn. 

Niet net rozet ging naar Inge-Esmee die local Angelo per ongeluk bijna in de put had laten zitten omdat zij de ladder weg wilde halen voordat hij weg was. 

Lori en Kelly, of Kelly en Lori, jullie kennen het verhaal… hebben samen de gouden helm verdiend voor het schrijven van de updates! 

Na een mooie spelavond waarbij de groep behoorlijk fanatiek was, is het tijd om te gaan slapen. Morgen weer een volle dag!

Groetjes vanuit het mooie Liziwazi!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.