NE123 | Laatste bouwdag

Geplaatst op 25 okt 2023 - 19:17

Engelen ontmaskerd.

De laatste bouwdag. Deze morgen via een andere route naar de bouw. Een mooi uitzicht over Kathmandu, een stad met evenveel inwoners als Amsterdam. Mooi overzichtelijk door de bergachtige streek, met op de achtergrond de witte punten van de Himalaya.

De bouwers worden afgezet bij de bouwplaats en er blijven er vijf in de bus die kinderwerk gaan doen. Bij het kinderwerk aangekomen, leek het er op dat de kinderen net uit bed waren. Sommigen moesten nog uit bed komen. Misschien heeft het iets te maken met het festival waarvan gisteren het hoogtepunt was. Gisteren liepen overal families in de mooiste kleren en met een grote rode stip op hun voorhoofd, zowel mannen als vrouwen.

We begonnen met voorstellen en daarna hebben we wat liederen gezongen. Vervolgens is het verhaal van de wonderbare visvangst verteld. Daarna mochten de kinderen een kleurplaat kleuren en er een visnetje op plakken. Er werden ook nog slingers gemaakt en foto's getoond van zomer en winter in Nederland.

Op de bouw was niet veel te doen. Wat opruimwerkzaamheden, de laatste stukjes stucen, de kozijnranden afwerken, randen maken (plinten) in de buitenmuur tot ongeveer vijftig centimeter boven de grond. De klaslokalen die af waren en geel geverfd, werden alvast versierd met ballonnen en slingers. Ook de ramen werden voorzien van bloempotten en andere tekeningen. De slingers waren gemaakt door de kinderen. We hadden als lunch weer momo, de lunchzakjes met een balletje gehakt er in.

Deze avond hadden we de afsluiting van het engelen project. Een spel waarbij je engel bent voor iemand voor wie je iets extra's moet doen. Gedurende het project moet je een keer naast elkaar gezeten hebben met eten, een goed gesprek hebben gehad, minimaal een cadeautje op iemand zijn bed hebben gelegd. Op de afsluitende avond moet je een gedicht hebben gemaakt over degene van wie je de engel was. Deze lees je voor zonder naam te noemen. En dan moet er geraden worden wie je engel is. Natuurlijk kan dat niet zonder kaarslicht. Er kwamen mooie gedichten langs. Bijna alle engelen werden geraden. Daarna mochten we naar bed en morgen mogen we uitslapen. Als Cees tenminste scherp is met op tijd wekken. Aan het begin van de week mochten we ook tot half acht uitslapen, maar Cees was de gewone tijd opgestaan en had ons dus ook op de gewone tijd gewekt. Niks uitslapen. 

Romantische groeten uit het nog steeds gezellige Kathmandu

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.