NL0121 I Een lokale culturele ervaring, maar cultuurleider op de vlucht.

Geplaatst op 17 jul 2021 - 10:19

Een dag vol verwonderingen waarin we dichter tot elkaar komen in Den Haag. Er wordt veel gelachen, maar komt ook steeds meer ruimte voor mooie gesprekken. En we werden verwend met een culturele delicatessse. 

‘’GOEDEMORGEN!!!’’ kunnen we van Benno niet zo goed meer waarderen. Waar Mirthe ons wekt met een vrolijk liedje, gooit Benno zijn eigen stem in de strijd. Het ontbijt met Benno was al even verrassend, hier scoort Gemma dan weer meer punten die ons lekkere boerenbrok gaf bij het ontbijt de dag ervoor. Gelukkig heeft hij nog een aantal dagen om te leren.

Tot grote irritatie van Gerjan, waren we vandaag weer te laat op de bouw. Gelukkig kunnen we erg hard werken en halen we die tijd gewoon weer in. Behalve Gerjan zelf, aldus Jonathan. We zijn nu vooral veel aan het verven. De kozijnen zijn bijna klaar en Johan doet erg zijn best om het plafond nog eens te witten. Met een lange stok boven zijn hoofd om het plafond te bereiken, doet het plafond juist erg zijn best om Johan te bereiken. Wanneer hij eindelijk denkt klaar te zijn, brokkelt er weer een stukje naar beneden. Toch schiet het al erg op en doen we er alles aan om aan Gerjans nieuwe marteltechnieken te ontkomen. Anna en Lycke zijn samen druk bezig geweest om het logo te ontwerpen die achter het podium komt. 

Sam, de dominee van de kerk, houdt er van om ons te verwennen. Deze keer een ware delicatesse uit ons projectland: de Hollandse haring. Uiteraard stond iedereen te popelen om het te proberen, behalve onze cultuurleider Laurens. Hij dacht slim te zijn en hieraan te kunnen ontsnappen door bij iemand uit de wijk te helpen in de tuin, maar natuurlijk zorgt onze hoofdleider Johan voor ons allemaal en bracht hij met alle liefde ook een haring naar Laurens.  

Laurens was niet de enige in de tuin, maar Geert en Tess deden het uit liefdadigheid. De drie hebben een bijzondere middag gehad bij een vrouw uit de kerk die we zondag gaan bezoeken. Ze kan heel slecht zien maar had toch grootse plannen met haar tuin. De dankbaarheid was dan ook extra groot dat Laurens, Geert en Tess haar kwamen helpen.

Naast het indrukwekkende verhaal van deze vrouw, vinden we deze momenten ook steeds vaker in de groep. We zijn dankbaar voor alles wat we samen mogen delen en hoe we van elkaar mogen leren. We hebben samen ontzettend veel lol, maar daarom is het extra bijzonder dat we ook samen de diepte kunnen gaan. Het avondprogramma van Job en Bernard sloot hier dan ook perfect bij aan. In twee groepen zijn we uiteengegaan om na te denken over God en onszelf. 

Echter misten we twee personen bij onze avondsluiting. Gerjan wou aan Jonathan laten zien dat hij toch wel hard kan werken en heeft zich driedubbel bewezen. Met z'n tweeën hebben ze nog keihard doorgewerkt op de bouw en hebben in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk gedaan. Er is nog wat geverfd en de kabels voor de elektriciteit onder de grond uitgeprobeerd. 

We kijken allemaal terug op een hele waardevolle en bijzondere dag.

 

Anke we hebben je raadsel opgelost, eigenlijk Bernard. Het antwoord is 19. Gerjan heeft ook je geheime boodschap ontcijferd maar die houdt hij veilig in zijn broekzak ;)

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.