NL0421 | Een nieuw verslag, te veel om op te noemen

Geplaatst op 22 jul 2021 - 12:03

Weer een berichtje vanuit het exotische oord De Glind! De temperaturen doen bijna Afrikaans aan, en het zonnetje laat zich deze week van zijn beste kant zien. Dus veel smeren en hydrateren. 

De tweede bouwdag ging als een speer van start. Het kost niet veel moeite om deze enthousiaste groep deelnemers aan het werk te krijgen. Bij het zwembad konden we een start maken met het uitmeten en inkleuren van het dambord. Na het vakkundig zwart schilderen van het vlak, werden een dag erna iets minder vakkundig de eerste witte vakken toegevoegd. Dat trekken we nog wel recht, Baukje. Ook zijn er nieuwe gaten in de grond geboord voor de palen van de schaduwdoeken. 

Aan de overkant van de weg werd er weer druk geklust bij de Landouw. Dinsdag is hier vooral geschilderd en gelakt, waarna woensdag het zogeheten creatieve groepje naar de Landouw werd gelokt, om hun talenten en fantasien los te laten op de binnenkant van de kiosk. Prachtige ideeen en creaties komen er op papier, van wist je datjes over de groei van wortels tot het promoten van de actie van de dag; Twee bloemkolen voor een euro!

Ook bij de Wijde Mantel is er de afgelopen twee dagen veel werk verzet. In een rap tempo worden de bamboopalen voor de gang geschuurd en krijgt de ponyramp steeds meer vorm. Dit vraagt om enige uitleg; lees dit met een Engels accent. No ponies were harmed during this World Servants Project. De ponyramp gaat ervoor zorgen dat de kinderen met rolstoel en al naar boven kunnen worden gereden, zodat zij makkelijk op een pony kunnen worden getild. Inmiddels is de constructie door een van de bewoners getest, met een keurige galop roetsjte ze van de ramp af. Tijdens de werkzaamheden moet je er nog wel voor oppassen welke kant je je billen uitsteekt, want voordat je het weet, krijg je een pets op je spleet van een van de bewoners. Of niet, Jesse en Rients?

De groep werd de gehele dinsdag aangevoerd door onze Hanna, die van GMG leider Brenda de verantwoordelijkheid had gekregen. Lekker gedaan Han! (Niet sarcastisch bedoeld.)

Het avondprogramma stond dinsdag in het teken van talenten en kwaliteiten. In vier groepjes lagen we verspreid over de diepe tuin. Onder het genot van een kampvuur en sfeervolle fakkels, werden er goede gesprekken gevoerd over hoe we deze talenten nog meer kunnen benutten en inzetten om een ander te dienen. 

Overigens worden we elke avond nog steeds heerlijk verwend tijdens het avondeten. Het is een ware wereldreis door alle continenten. Inmiddels zijn onze smaakpapillen al op trektocht geweest door Italie, Spanje, Griekenland, Thailand, en weer terug naar Holland. Bakjes met toetjes worden tot de laatste druppel custard uitgelikt. 

Inmiddels zijn de bewoners van de Glind zich echt wel bewust van het feit dat de World Servants zijn neergestreken in hun dorp. De afgelopen dagen hadden we het voorrecht om bij verschillende gezinshuizen een dagje mee te lopen. Jesse en Thomas, Juliette en Sanne, Sivan en Renske mochten uit eerste hand ervaren hoe het is zo'n huis vol kinderen te runnen. Ook Naomi Joy en Simone zijn een uurtje op de koffie geweest. Er worden veel verhalen gedeeld, die soms ook veel indruk maken. Het is nog niet duidelijk of we ook daadwerkelijk met z'n allen terug komen... Tijdens het bezoek van Jesse en Thomas aan een gezinshuis is onze Thomas ten huwelijk gevraagd met een eigen geplukt bosje bloemen in een nutella pot. Het verhaal gaat dat het meisje nog steeds op smart zit te wachten op een antwoord. 

Woensdagmiddag zijn een aantal deelnemers van de groep samen met een groepje alleenstaande minderjarige vluchtelingen op pad geweest. Eerst langs het zwembad om daar een zwemcheck te doen, daarna is er nog volop volleybal gespeeld en was er leuke interactie.

Woensdagavond kwam om 20:00 uur Manuel langs, hij is ervaringsdeskundige op het gebied van wonen in de Glind. Hij vertelde zijn indrukwekkende verhaal over op te groeien in instanties en dat hij later naar de Glind mocht. Dit heeft zijn wereld veranderd. De manier van leven hier, het dorpse, de structuur, maar ook de mensen om hem heen die hem proberen te motiveren helpen hem enorm. Inmiddels woont hij hier al jaren en bijna volledig op zichzelf. Ook zijn moeder was mee en samen deelden ze hun indrukwekkende verhalen. We mochten daarna nog vragen stellen en hebben nog samen koffie gedronken. 

Omdat we die avond toch al heerlijk in de buitenlucht zaten bij het kampvuur, was het daarom ook tijd voor de nodige groetjes voorlezen. Hoewel er een aantal groetjes in een vreemde taal stonden, die Yvonne helemaal heeft voorgelezen met alle prachtige Afrikaanse klanken, hebben we ontzettend genoten om op deze manier weer iets van jullie te horen. 

Vanmorgen werden we gewekt door het GMG groepje van Ruben en Anne, die alweer heerlijk de gekookte eitjes klaar hadden staan. Daarna haasten de eerste twee zich alweer voor een cultuur uitje bij een gezin van de Wijde Mantel, gingen de Goede morgen gesprekken weer van start en had Simone haar radio debuut. Vandaag wordt er weer op alle locaties gebouwd, echt tof om te zien wat er al gebeurd is. Is er vanmiddag een vossenjacht in het dorp en zullen we vanavond na het eten weer een avondprogramma hebben met de groep. 

Groetjes, 

De NL0421 groep

Rients & Anne

 

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.