NL0621 | Stelletje negatievelingen

Geplaatst op 29 jul 2021 - 01:06

Geldermalsen gaat er weer voor, met de noodzakelijke negativiteit...

Begin de dag met een... stokje. In je neus. Geldermalsen is geïrriteerd. Althans, de neusslijmvliezen zijn dat, na de onprettige ontbijtaciviteit. Gelukkig hebben we een kwartier na het ontbijt 26 negatieve testresultaten: al het genies, gesnotter en gejeukneus.meer dan waard. We gaan voor een nieuwe dag vol indrukwekkende interactie!

Vandaag is de dag van de eerste overdracht. Ons prieelproject leveren we vandaag op met een hightea. Vanmorgen zetten we de bloemetjes nog even letterlijk buiten: het sfeerloze perkje krijgt weer kleur. We hangen vlaggetjes op en ballonnen klaar: vanmiddag vieren we feest met de mensen die rond het prieel wonen. Op de Rietpol wordt hard gewerkt op het plein. De oude tafel lijkt weer als nieuw, de lokaalbordjes zijn bijna af, het blotevoetenpad ligt er strak bij en de voelwand kan verder gemonteerd worden. 

Dan arriveert de rode roadtrip-auto van World Servants. Vandaag volgen Theunis Sjoerd en Jurre alles wat we doen, volgende week dinsdag zien we onszelf terug op het YouTube-kanaal van World Servants (abonneren dus!). Ze verrassen ons met lekkers bij de koffie en gaan dan gauw op pad om alle activiteiten van vandaag vast te leggen, want dat zijn er nogal wat:

  • Nynke en Matthias zijn aan het koken bij groep Rood
  • Lotte en Lieke lopen mee met de Fysio
  • Ellis en Lisanne zijn naar de Harten Hoeve, waar kinderen van de vakantiedagopvang paardrijles krijgen
  • Lisanne voert een gesprek met geestelijk verzorger Tiny, over haar vak

Intussen halen Jasmijn, Isa en Willem-Jan de AH leeg, om de voorraadkast weer te vullen. Tijd voor lunch. En die lunch hebben we met de complete ploeg. Echt waar: we zijn met z'n 26-en, want ook Niels is er weer bij! Gister arriveerde Carina al uit haar quarantaine en vandaag zijn we dan echt op volle sterkte, nu Niels er ook weer is. Dat gaan we vieren met gebak op het prieel...

En dat gebak blijkt heerlijk. De mensen van de bakgroep hebben echt geweldig werk geleverd. Het is een feestelijk moment bij het prieel, waar Rachid voor een welkome afwisseling zorgt van de draaiorgelmuziek, met zijn inmiddels welbekende Marco Borsato-medley. De handjes gaan in de lucht...

Net voor de regen beëindigen we de meeting en brengen we de bewoners weer naar hun woningen. We houden een beetje tijd over voor het diner, tijd voor een potje 30 seconds! Net voor bekend wordt dat team 1 glansrijk wint, vult de grote zaal zich met curry-aroma, want curry is het thema van de onvolprezen kokers van de kerk van vandaag. We genieten van de heerlijke curry's en het verse fruit en verdelen ons meteen daarna over de woningen. Het is wandelclub-tijd. We halen een mannetje of veertig op uit de woningen, verzamelen bij het centrale plein en trekken Geldermalsen in. Het wordt een flinke tippel, een kilometer of vijf en heel wat zweetdruppels later arriveren we weer bij de grote zaal, voor de door sommigen luidbeschreeuwde koffie. 

Als we de bewoners weer thuis gebracht hebben, ontmoeten we Bart Kranenburg. Hij is enthousiast over onze groep, om twee redenen: zijn World Servants-project van jaren terug was zijn mooiste vakantie ooit en Myanmar is het land waar hij zijn aanstaande vrouw ontmoette. Hij vertelt ons over dat land, waar hij van is gaan houden en waar wij heen zouden gaan. Het is een interessant toetje van deze dag vol indrukken. 

Terug op de Rietpol wordt Willem-Jan afgeleid, terwijl buiten het plein klaargemaakt wordt voor een verrassing. Het is zijn 25ste project en daar moet op gezongen worden. Als hij nietsvermoedend naar buiten stapt, begint de groep een speciaal lied voor hem te zingen, gevolgd door taart. We praten nog flinke tijd na rond het kampvuur. Wat een dag... en morgen is er weer zo eentje!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.