NL0621 | Trommelen, theater, bingo en bouwen

Geplaatst op 27 jul 2021 - 22:51

De World Servants zijn op stoom in Geldermalsen. We klussen als een trein, trommelen iedereen uit bed en gaan voor de lol naar de dokter...

De dag start steeds gekker in de Rietpol. Ga er maar even goed voor zitten, er is veel gebeurd... Vanmorgen dreunden Lotte, Jorrik en Jelmer op trommels door de gangen van ons (steeds overzichtelijkere) doolhof. Na een ontbijtje in de waterige ochtendzon oefenen we in het geven en ontvangen van complimenten en spreken af daarmee door te gaan. Dan gaan de bouwschoenen weer aan. De laatste volle bouwdag bij het prieel begint: morgen is de overdracht. An die arbeit!

We knallen al het hout nog een keer in de beits, kopen plantjes en het wordt steeds mooier op het pleintje, waar we morgen met de bewoners van de huizen eromheen een high tea gaan vieren. Daar is gebak bij nodig, dus Lisanne, Isa en Ellis sluiten vandaag aan bij de bakgroep op het dagactiviteitencentrum. We zijn benieuwd hoe de brownies en cakes morgen smaken...

Intussen is het ook lekker levendig in en rond 'onze' Rietpol. Buiten wordt hard gewerkt aan het blotevoetenpad, de voelwand, de pergola en het logo-ontwerp. Ook gaan we door met het schoonmaken en opknappen van het oude buitenmeubilair. Binnen in de Rietpol zijn we uitgenodigd op de groepen. Anouk, Jelmer, Limke en Jonneke mogen meedoen bij de muziekactiviteiten en 's middags kliederen Hanna en Lisanne lekker mee met scheerschuim, de vaste dinsdagactiviteit van Groep Rood. 

Onze aankomend medici Jonneke, Duco en Nynke mogen langs in het gezondheidscentrum van De Wieken. Ze worden ontvangen door de dokterassistente, krijgen een rondleiding langs de consult-, behandel- en sportruimtes en Duco mag zelfs aansluiten bij een consult van de huisarts. 

Even verderop, voor het hoofdgebouw, coördineren Matthias, Esther, Myrthe, Jasmijn en later ook nog Lieke en Nynke de jaarlijkse schoonmaak van de honderden rolstoelen op het terrein. Er is een bedrijf dat alle rolstoelen professioneel reinigt. De Servants zorgen ervoor dat alle rolstoelen er komen en weer terugkomen bij de juiste bewoner. Achter de ramen van het hoofdgebouw zien ze een dierentuin ontstaan bij de theaterclub. Duco, Jonneke, Clemens en Jelmer B beleven hoe recreatieheld Gerdi met een hele ploeg bewoners een toneelstuk instudeert over de dierentuin. Clemens en Jelmer mogen invallen in de glansrollen van respectievelijk schildpad en leeuw. Matthias pakt nog even een dienstbare side-job op: hij poogt een met een lekke band gestrande dame te helpen.

'Thuis' op de Rietpol wacht een heerlijke Hollandse pot, weer van de dames van de kerk. Deze keer vertrouwde aardappelen-groenten-gehaktbal, met een ijsje in zelfgemaakte kersensaus toe. MMMM... We kunnen helaas weinig tijd nemen om te genieten van dit lekkers, want we moeten weer naar De Wieken. In de grote zaal zitten voor het eerst in meer dan anderhalf jaar de bewoners klaar voor de favoriete activiteit: Bingo! We zijn onder de indruk van de prijzentafel die Gerdi heeft ingericht, 'want iedereen moet winnen en dan ook nog keuze hebben'. Vanwege corona verdelen we ons over de zaal en het terras. Gerdi presenteert vanuit de opening van de schuifdeur. Voor de bewoners BINGO roepen, doen de donderwolken dat al, daar ontstond dus even wat chaos en corona-wise moesten wij de zaal even uit om het niet te vol te laten zijn. Als de prijzentafel leeg is, brengen we de voor ons inmiddels steeds vertrouwdere bewoners weer naar hun woningen en wandelen wij terug naar de Rietpol, waar Christiaan de stoppen laat doorslaan met sfeerverlichting, maar dat weerhoudt een groepje er niet van om even lekker te zingen achter de Rietpol. Het was iets minder lang dan vorige avonden levendig op het plein van wakkerdam...

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.