NL0621 | Zondag feestdag

Geplaatst op 26 jul 2021 - 00:21

Het is feest in Geldermalsen, want het is zondag. Logisch, voor de mensen van de Wieken. En dan is het ook nog eens een bijzondere zondag. 

De fluwelen engelenlach van Ellis wekt ons om tien voor zeven, met de klank van 'zometeen croissants op bed'. Helaas blijft het bij de klank en schuiven we aan tafel met de perfecte koffie van Duco: 1,75 schepje (en stiekem een vleugje aandacht). We vragen ons af of we onze eetvrienden van vrijdagavond zometeen weer zien in de viering. Maar eerst is het tijd voor de GMG. We hebben het over de vraag 'wie ben ik'. Stevige stuff voor de vroege morgen, maar dat kunnen we aan. 

Gewapend met een krat vol lekkere koeken van de bakker (tachtig stuks!) lopen we naar De Wieken, het dorpje van 's Heeren Loo hier even verderop. Voor het eerst in anderhalf jaar is er weer een fysieke viering, na anderhalf jaar videodiensten. Tiny vertelde ons al dat er een gezonde spanning hing op De Wieken: eindelijk weer 'naar de kerk' en dat ook nog eens met onze groep. We zijn benieuwd hoe zo'n viering zal verlopen. Maar eerst is er werk aan de winkel: de tent, die speciaal voor de viering op het centrale veld geplaatst is, moet nog ingericht en versierd. 

We slepen met stoelen, hangen vlaggetjes op, plaatsen een scherm, geluidsinstallatie en een grote kaarsenstandaard. Die blijkt later een belangrijke plek te hebben in de viering. Daarna verdelen we ons over het terrein. Vanuit alle woningen komen mensen naar de viering toe en wij halen ze op. Heel leuk om weer bekende gezichten te zien van vrijdagavond! Langzaam vult de tent en het veld eromheen zich met mensen en enthousiaste geluiden. 

Tiny opent de viering vol passie en enthousiasme. Wat een liefde voor God en voor de mensen van de Wieken. Indrukwekkend! We verwonderen ons over de persoonlijke manier waarop Tiny de viering leidt en de pure reacties van de mensen in de tent. We zingen samen, luisteren naar een Bijbelverhaal, dat ondanks (of dankzij) de toegankelijke uitleg vol diepgang zat. En toen kwam het hoogtepunt: iedereen in de tent en op het veld mocht een dank- of gebedspunt aandragen, waarvoor Tiny, Nynke en Duco een kaarsje opstaken. Wat een prachtige inbreng was er!

Na de viering drinken we koffie met de kleurrijke menigte. Onze lekkere koeken bleven nog even in de krat, want de bakclub van het dagactiviteitencentrum had meer dan tien (verschillende!) cakes gebakken. We knopen her en der praatjes aan over geboorteplaatsen, dieren en natuurlijk de afgelopen dienst en dan is het tijd om iedereen terug te brengen naar de woningen. 

Tiny gaat met ons mee naar de Rietpol, waar we tijdens de lunch doorpraten over de viering en haar werk. Daarna is het tijd om in groepjes de week voor te bereiden: het bouwteam bespreekt de werkzaamheden op de verschillende locaties, een andere ploeg bereidt de viering van volgende week voor, weer een ander groepje bespreekt de speldag van komende donderdag in Tiel, op een andere locatie van 's Heeren Loo en spontaan steken nog wat mensen de handen uit de mouwen om onze picknicktafels in elkaar te zetten. Gelukkig blijft er ook nog tijd over voor wat spelletjes. 

Bij het diner genieten we van onze maaltijd. Niet alleen omdat het fijner eet van een tafel dan op schoot, maar vooral vanwege de culinaire kwaliteiten van de kookploeg van vandaag. Opnieuw hebben mensen van de kerk voor ons gekookt, dit keer allerlei soorten soep met Turks brood en boter met eetbare bloemen. Even fleurig als lekker! We zoomen nog even met onze quarantaine-groepsgenoten Niels en Carina, die als alles goed gaat later deze week toch weer aansluiten.

De avond gebruiken we om stil te staan bij onze doelen voor de komende week. We maken een scrumboard met al onze persoonlijke doelen, waarvan we elkaar beloven er alles aan te doen om ze te verwezenlijken. En dat wordt nog best een klus. Niet te laat slapen dus... maar eerst nog even langs Wakkerdam 🐺🌙

 

P.s.: bedankt voor de groetjes!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.