NL1021 | Een volle dag op pad in Utrecht

Geplaatst op 31 jul 2021 - 21:34

Een uitgebreid verslag van onze eerste zaterdag in het mooie Utrecht!

Waar we gisteren nog konden uitslapen, ging vanochtend om 7.00 de wekker al. Niet iedereen heeft even lekker geslapen vannacht, voor veel mensen was het toch even wennen om op een matje te slapen, en er schijnen ook nog wat mensen te snurken… Gelukkig hebben we genoeg tijd om wakker te worden en beginnen we de ochtenden met een GMG, een Goede Morgen Gesprek in kleine groepjes. Het thema van vandaag was: ‘Open up your world’, over hoe we kunnen openstaan voor nieuwe ervaringen en hoe we ons kunnen verwonderen over de nieuwe dingen die we leren. We hebben gisterenavond al veel lessen geleerd, en ook vandaag hadden we een mooi en leerzaam programma. Om 9.30 vertrokken we op de fiets naar de Paranadreef, de crisisopvang waar we vanaf maandag de kamers gaan schilderen en een mooi kinderwerkprogramma gaan draaien. De doelgroep waarvoor en waarmee we de kamers zullen opknappen zijn vooral gezinnen met kinderen, die dakloos zijn en tijdelijk op de Paranadreef verblijven, met als doel om door te stromen naar een eigen woning. Nadat we op de Paranadreef een rondleiding hebben gekregen, vertrokken we naar de Ghanadreef, de tweede locatie waar we volgende week aan de slag gaan. Ook hier kregen we een rondleiding, en hebben we gekeken naar de klussen die we daar zullen oppakken. Op de Ghanadreef werken we voornamelijk met deelnemers die in een traject bij de Tussenvoorziening zitten en zullen we de tuin en de fietsenmakerij opknappen. Tijdens de rondleiding ontdekten een aantal van ons, met een scherpe blik, dat er een wespennest onder het overstek zit, dus die wordt binnenkort hopelijk vakkundig verwijderd.

Na de lunch op de Ghanadreef speelden een aantal van ons een potje tafelvoetbal, waarbij het er fanatiek aan toeging! De fietsen werden weer van stal gehaald, en we vertrokken naar de Weerdsingel, een 24-uurs opvang voor ongedocumenteerden, misschien beter bekend als ‘illegalen’. Hier splitsten we de groep in tweeën, de ene groep kreeg een voorlichting in de opvang, de andere groep volgde een tour door Utrecht, althans, dat was het idee. Willem, een ex-dakloze die de tour zou geven, vond het veel te hard regenen en was nog thuis… Gelukkig was er een koffietentje vlakbij, en de groep heeft, onder genot van een bakje koffie, thee of chocomel, de komst van Willem afgewacht. Dit wachten duurde iets langer dan gedacht, en toen Willem er was, was de groep die de voorlichting had gevolgd inmiddels klaar. We hebben dus met zijn allen Willem in zijn scootmobiel gevolgd. Willem vertelde over Utrecht, over de verschillende plekken waar we langsliepen en af en toe vertelde hij ook iets van zijn eigen levensverhaal. De levensboom, een boom waar kaartjes in hangen met de namen en geboorte- en sterftedatum van dakloze mensen, maakte veel indruk op iedereen en zullen we niet snel vergeten. En ook Willem, met zijn paraplu en beer voorop zijn scootmobiel zullen we niet snel vergeten! Na de tour ging de groep die de voorlichting op de Weerdsingel al had gevolgd weer terug naar villa ’t Bokkie, terwijl de andere groep de voorlichting volgde. Bij de Weerdsingel hebben we hele bijzondere verhalen gehoord. Wat ons vooral bij zal blijven is de passie waarmee de medewerkers zich inzetten voor de ongedocumenteerden in de opvang, en de moeilijke situatie waarin ongedocumenteerden zich in bevinden. Voor jullie beeld: zij mogen niet werken, geen vrijwilligerswerk doen, hebben geen recht op een uitkering en hebben heel de dag eigenlijk niets te doen. Daarnaast zijn deze mensen vaak getraumatiseerd en hebben vaak een heel heftige periode achter de rug.

Nadat we allemaal weer veilig in villa ’t Bokkie waren, werd het eten gebracht door Judith van Thuisgekookt. De aardappeltaart, kip in spek en salade smaakte heerlijk na deze lange dag. Vanavond hebben we een vrije avond gehad en de spelletjes kwamen al snel op tafel. Morgen gaan we ’s ochtends naar het Leger des Heils, maar daarover in de volgende update meer.

Oja: Het was erg wisselvallig weer vandaag, maar gelukkig hebben we, ondanks dat we nat zijn geregend, ook kunnen genieten van het zonnetje. Hopen dat de zon zich steeds meer zal laten zien komende week!

Rozelinde

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.