NL1021 | Even echt bijpraten

Geplaatst op 5 aug 2021 - 14:56

Wat hebben we toch een bijzonder project. Er gebeurt zoveel dat we amper tijd hebben om het even te verwoorden en soms ook om het te verwerken. Vandaag wat meer verhalen en ervaringen over de afgelopen dagen.

Maandag was onze eerste bouwdag. Geen eerste steen, maar wel de eerste schroef en het hek eruit. We knappen de entree van de Ghanadreef op zodat het veel opener en toegankelijk wordt. Ondertussen is op woensdag de schutting schoongespoten en zijn er mooie klimplanten tegen aangezet. Vandaag worden bij de ingang nog meer planten geplaatst zodat de Tussenvoorziening de gasten een mooi en hartelijk welkom kan geven.

Maandagmiddag kregen we heerlijke lunch via Zizo en het avondeten werd verzorgd door Prisca en Flanchard. Heerlijk was het weer en wat blijft dat toch mooi om zo van verschillende partners eten te mogen ontvangen. Hen te steunen en zo een win-win situatie te creëren.

Maandagavond hebben we ons verdiept in de financiën van een alleenstaande moeder met twee kinderen die rond moet komen van de bijstand. Confronterend welke keuzes je moet maken en welke invloed dat heeft op bijvoorbeeld de kinderen. De groepen kwamen eruit, maar toch bleef het ook een ver van je bed show. Weet jij hoe het voelt om alleen maar (gedwongen) tweedehands kleding te dragen? Of niet op vakantie te kunnen of niet op een sport te kunnen of…….? Vanaf papier is het makkelijk om keuzes te maken. Weer een stap in onze bewustwording rond armoede gezet en stof tot meer nadenken.

Gedurende deze dag was de filmploeg van de World Servants roadtrip aanwezig. Afgelopen dinsdag was de derde aflevering en wij komen volgende week in de vierde. Uiteraard allemaal kijken!!!!

Dinsdag hebben we volop door geklust. De kamers en appartementen op de Paranadreef verschieten van kleur en worden keurig geschilderd. Vol energie en enthousiasme wordt dit door de deelnemers opgepakt. Ondertussen wordt op de Ghanadreef verder gewerkt aan de fietsenmakerij en wordt het tuinmeubilair schoongespoten. Ook deze dag is de lunch en het diner weer bijzonder. We zijn te gast op onze ‘eigen’ Ghanadreef bij het Smulhuis en genieten van de heerlijkste broodjes, uitsmijters en tosti’s. Is dit wel echt een WS project? Smullen is het in ieder geval wel en dat samen met de bezoekers van dit Smulhuis. Super gezellig! Ons avondeten krijgen we hier ook en nuttigen we samen met de vaste bezoekers. Moe, voldaan en met een buikje vol gaan we op de fiets terug naar onze Villa. De dag heeft ons goed gedaan en een groep van zes heeft nog energie om lekker ontspannen een rondje te hardlopen. Wat heerlijk om dat ook even te doen.

Woensdag begint met de ouderochtend. Samen bewegen, luisteren, knutselen en met elkaar praten. Ondertussen gaat het schilderen en beitsen van het meubilair door. We zetten de vaart erin en we lopen op schema. Fijn! De lunch wordt verzorgd door wij3.0 : heerlijke broodjes gezond en hete kip. Zij verzorgen ook ons avondeten en wel op locatie. Een bijzondere locatie want we zijn te gast in de Stadsbrug en eten met de mannen die daar in de opvang zitten. Dit is onze eerste echte rauwe kennismaking met deze doelgroep die toch behoorlijk wat indruk maakt.

Ondertussen is het donderdag en is er vandaag ook alweer veel gebeurd. Vandaag hebben we veel bezoek. Jiska, lid van raad van toezicht, komt langs voor een bezoek. Jerrel, de manager van de Tussenvoorziening, neemt een kijkje en de sponsor van de verf komt foto’s maken. Ondertussen vieren we van een client zijn verjaardag en knallen we door op de Paranadreef. De lunch nuttigen we weer in het Smulhuis en net als dinsdag helpen een aantal deelnemers in de keuken.

De vierde klusdag zit er al bijna op. Het is een cliché, maar wat gaat de tijd snel. Morgen alweer de laatste klusdag. Vanmiddag krijgen we nog informatie over de sociaal juridische dienstverlening en gaan we lekker zelf koken in onze Villa. Daarna gaan we bijkomen om vrijdag nog 1 keer te knallen!

We zijn dankbaar voor alle mensen die we ontmoeten en met wie we mogen bouwen aan verandering!

Ruben

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.