NL1021 | Straatarm en extravagant rijk.....it's all part of it...ook in Utrecht

Geplaatst op 8 aug 2021 - 20:09

Verslag van de zaterdag waarbij we op de fiets Kasteel de Haar en de Dom bezochten.

Weekend; na een week hard klussen mogen we genieten van het weekend. Uitslapen hoort daar niet echt bij tijdens dit project 😊. Om 7:00 ging gewoon de wekker en om 7:30 startten we zoals elke dag met een GMG en uiteraard duurde dat zoals gewoonlijk weer langer dan gepland. Is dat gewoon? De mooie en diepgaande gesprekken tijdens de GMG zijn niet gewoon. 10 dagen project; alles gaat in een snelkookpan. Zo ook onze diepgang in de gesprekken. Bouwen aan verandering is ook bouwen aan je persoonlijke ontwikkeling. Wie ben ik? Wat wil ik? Wie wil ik zijn en welke plaats neemt God daarbij in? Genoeg stof om uren over te praten. Na weer een top gesprek en een degelijk ontbijt met gekookte eieren stapten we op de fiets voor wat beweging. Een fietstocht van 15 km. door Utrecht naar kasteel de Haar (www.kasteeldehaar.nl)  stond op de planning. We houden het gelukkig droog en arriveren na 50 minuten bij een extreem kasteel. Indrukwekkend doemt het opeens op door de bomen. Een plaatje is het! We parkeren de fietsen en wandelen via de tuin het kasteel in. We genieten van de verhalen die door de gidsen worden verteld over dit kasteel en zijn bewoners. Een geschiedenis die vooral van de laatste eeuw is en dat verwacht je niet als je het kasteel ziet. Eigenlijk is het een bizar kasteel. Een kasteel gebouwd rond 1900 om de voorvaderen van de baron te eren. Een kasteel met elektriciteit, koud en warm stromend water en centrale verwarming en….een soort van quooker. Extreme luxe voor 1900! (Zelfs het koninklijk huis had deze voorzieningen toentertijd nog niet). En dan ook nog maar voor de maand september. De rest van het jaar maakte de familie geen gebruik van hun kasteel!

Het contrast tussen arm en rijk is groot. We hebben deze week voor en met de armsten in onze samenleving gewerkt en daarnaast nu het meest extravagante, luxueuze en rijkste van Nederland gezien. Dat is de wereld waar we in leven en waar we mee moeten dealen, ook hier in Utrecht!

Na het Kasteel weer op de fiets voor een heerlijke lunch in hartje centrum bij Zizo (/www.zizo-online.nl). We hebben gesmuld van een kaasbroodje en heerlijke andere gevulde broodjes. De toeristische dag sluiten we af met een bezoek aan de Dom. We klimmen alle 465 treden op voor een fenomenaal uitzicht over Nederland!

Bij thuiskomst bij onze Villa 't Bokkie wachten Rients en Brenda ons op. De twee koks van Thuisgekookt (www.thuisgekookt.nl) zijn al bijna klaar met ons avondeten. Een driegangen menu staat op de planning, wat een luxe! Stokbroodje, penne en een chocolademousse. Wat worden we verwend; we genieten volop!

De rest van de avond praten we na over deze mooie dag. We zingen uit ons logboek en sluiten af met spelletjes.

Dankbaar voor deze dag en vooral voor deze mooie groep sluit ik nu ook af!

Ruben

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.