NL1721 | Bouwen, bijkomen en boekjes

Geplaatst op 19 jul 2021 - 10:38

De laatste dagen van ons project stonden in het teken van de 3B's: bouwen, bijkomen en boekjes. In de nieuwe update lees je onze avonturen.

En toen was het alweer de laatste bouwdag. Deze dag stond in het teken van het afronden van klussen. We zijn lekker buiten in de tuin bezig geweest en het logo en het kippenhok vergen van het weekend nog wat laatste handjes. We willen het natuurlijk wel compleet opleveren. We mogen trots zijn op hoeveel klussen we samen wel niet af hebben gekregen! 

Je hoeft niet ver weg te gaan om leuke souvenirs te scoren. De producten die op de werkplaats worden gemaakt zijn te koop en het leuke is dat we nu de mensen kennen die de producten hebben gemaakt. Vrijdag aan einde van de middag was het tijd voor de viering. Vaak is dit in de kapel, maarja, daar liggen 18 bedjes, dus zijn we uitgeweken naar de tuin. Iedereen wordt persoonlijk welkom geheten en vervolgens is er de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken. Voor alle mooie dingen in het leven waar je dankbaar voor bent maar ook voor de moeilijke dingen of zorgen die we hebben. Onder muzikale begeleiding van Lucy zongen we de gemeenschap toe met het lied 'familie'. Na de viering hebben we met elkaar gegeten in de binnentuin en lekker nagekletst in het avondzonnetje. 

Op de avonden zie je steeds meer mensen druk pennen. De complimentenboekjes zijn namelijk tevoorschijn gekomen. Het zal thuis een mooie herinnering aan onze tijd samen zijn wanneer je je boekje open slaat en 17 lieve stukjes leest. Daarnaast wordt er nog druk gepingpongd. Sinds we nieuwe batjes hebben spelen we op topniveau.

Zaterdag was het tijd om even een stapje terug te doen. Het was best een drukke week dus een uurtje langer slapen was erg fijn. Na het ontbijt was er wat vrije tijd, zijn anderen nog even aan de klus gegaan en zijn er twee kippen opgehaald. Lidewey zat met twee kippen onder haar armen in de auto. Vandaag kwam Hubert van het klooster ook nog langs om te vertellen over het reilen en zeilen van het klooster toen hier nog zusters woonden. Na de lunch zijn we naar het strand vertrokken om heuse surfers te worden. De een leek meer op een aangespoelde walvis maar de ander lukte het al aardig om af en toe te gaan staan. Plezier hadden we sowieso. De rest van de middag hebben we op het strand gechilld. Vooral Janine lag er lekker bij toen ze van top tot teen ingegraven werd en de jongens het een goed idee vonden om lekker over haar heen te banjeren. Op weg naar huis hebben we een patatje gescoord en terug in het klooster gegeten. Daarna hebben we nog wat gezongen en zijn we met elkaar in gesprek gegaan aan de hand van gespreksvragen.

Zondag begon met gezang voor de jarige Rozan. En dat was zeker niet de enige keer want ieder moment werd aangegrepen om nog een keer te zingen. Als je je dan niet jarig voelt weet ik het ook niet meer. Een aantal fanatiekelingen namen weer een duik in het duinmeertje en de rest kon nog even lekker uitslapen. Lucy en Theunis Sjoerd verzorgden een mooie viering op de tuin over het verhaal van Gideon. Hoe kun jij een leider/voorbeeld zijn in je eigen omgeving?

Na een bakje koffie/thee met taart was het tijd voor de open huiskamer. Een middag waarop de hele gemeenschap welkom is voor een praatje en een spelletje. De buikschuifbaan was in ieder geval een groot succes! Deze middag kregen we ook bezoek van Daniël. Hij is in 2019 met een onbeperkt project mee geweest naar Bolivia en vertelde ons wat dit met hem heeft gedaan. Een inspirerend succesverhaal van een echte servant. Theo sloot de middag af met het lied 'de liefde is een stroom van mens tot mens' dat hij voor ons heeft geschreven. Bijzonder hoe we in zo'n korte tijd zo veel met elkaar hebben mogen delen. 

's Avonds stond er heerlijke lasagne op het menu en de rest van de avond hebben we boekjes geschreven, spelletjes gespeeld en de laatste snacks opgegeten. Vandaag staat in het teken van opruimen en afscheid nemen. Dat zal best even moeilijk zijn.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.