NL1721 | Vroege vogels

Geplaatst op 13 jul 2021 - 10:37

De wekker ging vanmorgen in Bloemendaal al om 5.30. In de nieuwe update lees je waarom.

Daar zijn we weer! Het is bizar hoe snel de tijd voorbij vliegt. We hebben anderhalve dag met nieuwe ervaringen, ontmoetingen en gesprekken achter de rug. Gisterochtend begon de dag met de eerste GMG - het goedemorgengesprek. We hebben met elkaar gesproken over verwondering - lukt het om je te verwonderen, ook over kleine dingen? Hoe gaat dat hier?

Aan het einde van het ontbijt maakten we de overgang naar de bouw. Bouwleider Monica nam een aantal veiligheidsadviezen met ons door, en daarna gingen we naar buiten om symbolisch het eerste onkruid te wieden. Daarna ging iedereen naar zijn eigen plek. Gideon en Janine zijn aan de slag om een levensgroot Ark-logo, inclusief verlichting, te maken voor aan de gevel. Stijn en Theunis Sjoerd maken een vos- en steenmarterproof kippenhok. Elske, Julian, Lucy en Lidewey gingen de kozijnen van het huis Pelletier spiegelglad schuren, ontvetten en grondverven. Van een aantal klussen is een filmpje gemaakt. Als je die niet kunt afspelen, hierboven, probeer het dan in een andere browser of op een ander apparaat. Ook in de tuin werd hard gewerkt: een aantal deelnemers maakten van stalen palen en draad een rek voor achter de frambozen- en bramenstruiken en anderen zijn hard bezig geweest om een ongebruikt deel van de moestuin vrij te maken van kweekgras. Het leuke van werken op de tuin is dat daar ook deelnemers uit de werkplaats, de dagbesteding, bezig zijn, en vrijwilligers van de Arkgemeenschap. Zodoende gaat het werk niet altijd even snel, maar worden er wel veel diepgaande gesprekken gevoerd. En dat is uiteindelijk waar het om draait.

Na de lunch gingen we verder met de werkzaamheden van de ochtend. Matthijs, Jochem en Jianle organiseerden een mooie activiteit voor de mensen uit de werkplaats. Eerst gingen de deelnemers op speurtocht in het bos, om de verstopte papegaaien te vinden. Daarna heeft iedereen een mooi schilderij van een papegaai gemaakt. Ondertussen was er volop verwondering, vooral over Matthijs. Een van de deelnemers uit de werkplaats bleek van dezelfde films te houden, waar ze eindeloos over gesproken hebben. En een andere deelnemer verwonderde zich tot lang na afloop nog over Matthijs' indrukwekkende baard.

Bij het diner, dat Timo heeft gekookt (let op, familie Lakerveld), stond er een indrukwekkend grote pan pasta op tafel. Maar geen pan zo groot, of de groep krijgt 'm leeg. Jianle en Stijn spanden de kroon door ieder vier keer flink op te scheppen. Scheelt weer restjes.

In de avond hadden we een bijzonder gesprek met Anouk, Ilse en Marc van de Ark (van wie we er achter kwamen dat 'van de Ark' niet écht zijn achternaam is). We spraken over beperkingen, hoewel we die term hier proberen te vermijden. Ilse deelde over hoe het is om een beperking te hebben en wat haar dromen zijn. We konden haar alles vragen, waar ze knap antwoord op gaf. Er ontstond een lang en goed gesprek, waarbij een van de conclusies was dat eigenlijk iedereen zijn eigen beperkingen heeft. Voor iedereen zaten er eye-openers in het gesprek, waar ze thuis vast graag over willen delen. Aansluitend wilden we eigenlijk nog een kampvuur maken, maar het was al laat en bovendien nat. We verwonderden ons erover dat het juist regent op het enige moment van de dag dat we binnen zitten.

Vanmorgen was het voor het grootste deel van de groep vroeg dag. De wekker ging om 5.30, want we gingen ochtendzwemmen in een duinmeer in de buurt. Om klokslag 6.00 lag het grootste deel van de groep in het water, samen met coördinator Anouk. Daarna hebben we ontbeten en in de GMG gesproken over wie je bent, hoe anderen je zien, hoe je wilt zijn en waarin je wilt groeien.

Nu wordt er weer gebouwd. We gaan verder met alles waar we gisteren mee aan de slag waren. Een nieuwe werkzaamheid is dat we een stuk of 50 loodzware eikenhouten kloosterstoelen demonteren. Het hout wil de Ark in de toekomst opnieuw gebruiken. Een deel van de groep is aan het strandjutten met mensen met een beperking, om met het gevondene kunstwerken te maken. Aan het einde van de middag gaan we op huisbezoek bij mensen die op een of andere manier aan de Ark verbonden zijn. Bijvoorbeeld vrijwilligers of ouders van bewoners van Pelletier. We blijven daar ook eten, dus er is veel tijd om ook daar weer in gesprek te gaan.

Morgen schrijven we hopelijk een nieuwe update. Tot dan! 

In de microblogs op volg.ws/nl1721 delen we soms korte updates of extra foto's. Daar worden geen mailnotificaties van verstuurd.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.