NL2021 | Nog een jarig, hard werken warm weer en ijsjes

Geplaatst op 14 aug 2021 - 19:28

update uit Leipzig verwoord door Myrthe en Lize

Donderdag 12 augustus

Vanochtend ging de wekker weer lekker vroeg. Om 6.30 zaten we in de ontbijtzaal, daar zongen we voor Rik Schrier want hij is vandaag 22 jaar geworden! Na het ontbijt en de opening met de ‘Goede Morgen Groepjes’ zijn we weer op de fiets naar de werkplaats gegaan. Daar hebben we tot 16.30 gewerkt met veel zon. Er werden bomen, bramenstruiken en takken weggehaald. Ook kwamen er vandaag twee containers voor het afval dat we eerder deze week uit het gebouw hadden gehaald. Toen we aan het eind van de middag weer terug waren, hadden we lekker eten dat klaargemaakt was door een Syrisch gezin uit de kerk. ’s Avonds kwam vader Rabiah om meer te vertellen over de orthodoxe dienst die we zondag gaan bezoeken met elkaar. We zochten in groepjes dingen uit over de tradities binnen deze kerk, het gebouw, de kleding en de symbolen en betekenis van de evangelisten. Daarna mochten we voor een uurtje op onze telefoons, er werd gebeld, geappt, serie gekeken, echter waren sommigen er binnen 10 minuten wel weer klaar mee. 

Vrijdag 13 augustus

Ook vandaag zaten we weer vroeg aan het ontbijt. Daarna gingen we weer in de ‘Goede Morgen Groepjes’ uit elkaar. Deze keer ging het over complimenten geven en krijgen en om hiermee nog meer naar elkaar om te kijken, ook in deze hechte groep. Ook vandaag weer met veel zon gewerkt op de werkplaats. Het was soms zoeken naar werk in de schaduw maar werken in de koele hal was ook goed te doen. In de hal ging een groepje aan het werk met een lader van 10 meter om tl buizen weg te halen. Ook al was de ladder wel erg hoog, met een beetje aanmoediging van beneden ging het elke keer weer goed. Ook zijn er vandaag weer bomen weggehaald en werd er veel onkruid en afval weggegooid in de containers. Tijdens één van de pauzes kwamen er mensen van de Syrische gemeenschap om flessen drinken en superveel fruit te brengen. Super lief! Aangezien het weekend is stopten we vandaag om 15.30. Het was bloedheet, dus toen we bij de slaapplek onze zwemspullen hadden aangetrokken fietsten we door naar een meertje in de buurt. Daar zwommen we en genoten we van de zon. Rond 18.30 kregen we een telefoontje dat het eten er was dus toen sprongen we snel op de fiets terug naar huis. Een Syrisch gezin had weer heerlijk voor ons gekookt. Er waren allemaal verschillende soorten rijst en pasta en heerlijke taarten als toetje.
’s Avonds werd er nog gevoetbald en spelletjes gespeeld. We gingen niet al te laat naar bed zodat we fris zouden zijn voor het drukke weekend dat voor de deur staat. Zaterdag gaan we met de bus door Leipzig rijden en eten in een park met wat Syrische mensen.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.