NL2021 | Veilig aangekomen en de eerste dag!

Geplaatst op 10 aug 2021 - 23:09

Veilig aangekomen - twee rechter schoenen - eerste bouwdag - samen eten met Syriers

Gisteren zijn we rond 16:15 na een voorspoedige reis veilig aangekomen!

Vandaag hoefden we nog niet heel vroeg op, ontbijt om 7:30 want de Swapfietsen werden pas om 9:00 geleverd. De eerste dag is het even zoeken wat er allemaal mee moet naar de bouwlocatie. Zo kwam Rik er achter dat hij 2 rechter werkschoenen had en was er een andere deelnemer die nogal selectief was geweest bij het pakken en de helft vergeten was. Toen de fietsen er waren konden we op weg naar de bouwlocatie, 15 km verderop. Een tocht door het centrum van Leipzig, langs een heleboel stoplichten en in de stromende regen. We kwamen verzopen maar met ene hoop energie aan, eindelijk wisten we waar we aan de slag gingen. Gelukkig klaarde het weer al snel op en is het de rest van de dag droog en zonnig geweest.

Met name de jongens zijn los gegaan met het eerste sloopwerk in het gebouw, degene met minder testosteron pakten het subtieler aan en hebben lampen en elektra verwijderd en zijn gestart in de tuin. In de tuin staat het onkruid een meter hoog en zijn er heel wat braamstruiken om te verwijderen. Het gebouw wordt in de toekomst een kerk gebouw en ontmoetingscentrum voor onder andere Syrische jongeren. Het oude gebouw vormt daar de basis voor maar moet eerst helemaal gestript en klaargemaakt worden voor de bouw.

De groep pakt alles vol energie op en heeft veel oog voor elkaar. Een super leuke sfeer! Bij thuiskomst waren er 7 leden van de Syrische kerk die ons avondeten hadden geregeld en gezellig even bleven. Leuk om kennis te maken en te horen over wie zij zijn. De Syrische gemeenschap heeft er op gerekend dat wij pas vanaf zaterdag uit quarantaine zouden zijn, dus het echte culturele deel van het programma gaat vanaf zaterdag van start. Wel proberen een aantal Syriërs de komende dagen zoveel mogelijk op verschillende momenten even aan te haken.

Vandaag was Lianne jarig en dat hebben we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Na het avondeten hebben we lekker taart gegeten!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.