NL2121 | Aankomst en eerste werkdag

Geplaatst op 17 aug 2021 - 22:19

Bij deze even een update vanuit Hummelo van groep NL2121

Hallo lieve thuisblijvers, 

Gisteren... ging ons project dan ook echt van start. Hier hebben we lang naar uit gekeken en flink voor gespaard. Na even duidelijk te hebben gesteld dat iedereen covid negatief was, gingen we dan als groep vertrekken. Veilig en wel aangekomen op ons project, kregen we de nodige uitleg over wat de plannen waren voor de komende weken. Verder gezellig samen gegeten en daarna scheidden onze wegen. Zo ging een gedeelte van de deelnemers aan de slag met de Passion-gasten (meedraaien in hun dagprogramma tot 22:00) en ging de rest aan de slag met de verbouwing van de schuur. Een aantal zijn beziggeweest met het leeghalen van de schuur, anderen sjouwden met stenen en ook werd er door een paar gewerkt aan een greppel voor latere aanleg van water, elektriciteit en gas. Een gedeelte van de groep is wezen ‘uiteten’ bij de Witte Brink. Hier was er heerlijke soep en stamppot gekookt voor ons. Terug op ons slaapverblijf kwamen onze contactpersonen van Present om ons de nodige uitleg te geven over de projecten waar we aan gaan werken voor Present. Ook kregen we de nodige informatie over het dag- en nachtverblijf (Iriszorg) waar een gedeelte van de groep donderdag naartoe gaat. 

Vandaag stonden we allemaal vroeg op. We zouden namelijk contact hebben met de mensen die in Rwanda aan het bouwen zijn geweest. Jammer genoeg ging dit contact niet helemaal zoals gepland en werd dit uitgesteld naar later deze week. De hele groep was in drieën gesplitst en iedere groep ging zijn eigen programma volgen. Op de fiets naar Doetinchem was nog even spannend, want het weer was wat dreigend. Eenmaal daar aangekomen hebben we heel hard gewerkt in een tuin, waar de bewoonster heel blij met ons was. Ze gaf aan dat ze heel blij was met alle hulp en het moeilijk vond om voor te stellen dat we dit vrijwillig deden. Dit ontroerde ons allemaal want ze vertelde hoe haar leven het afgelopen jaar was geweest.  

De bouwgroep die op het Passion verbleef, ging vol energie aan de slag. Nadat de taken waren verdeeld, werd het gereedschap gepakt en werd er hard gewerkt. Zo werd er verder gewerkt aan het uitgraven van een  sleuf voor water en elektra. Ondertussen was een ander groepje bezig met het strippen van de binnenkant van de schuur.

De laatste groep heeft van half 9 tot 22 uur aan het dagprogramma van het Passion meegedaan. Dit is een zeer intensief programma met allemaal nieuwe indrukken.

 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.