PA122 | Stenen voor de muur en een steen in de vijver

Geplaatst op 9 aug 2022 - 16:34

We kunnen het bijna niet geloven, maar onze laatste week in Cerro Cabra is alweer aangebroken! Al slaat hier en daar de vermoeidheid ook wel toe ....

Zondag hadden we een inspirerende kerkdienst in de openlucht met een schitterend uitzicht over de oceaan. Zondagmiddag stond de interland op het programma maar daar wil ik eigenlijk niet over schrijven; die hebben we zo dik  verloren dat er na de wedstrijd discussie was of nu 0-9, 0-11 of 0-14 was. Aan de supporters heeft het niet gelegen. Zondagavond was de afronding van het engelenproject. In de eetzaal bij kaarslicht werden de gedichten voorgelezen. Aan de hand van deze gedichten  moesten de deelnemers raden wie hun engel was. Iedereen had wel een mooi gedicht maar het lukte niet iedereen om te raden wie hun engel was. We hebben genoten van deze avond waardoor we het verlies van die middag snel vergeten waren.  

Voordat we op maandag weer aan het werk gingen, stonden we om 5.00 uur op om naar de zonsopkomst te kijken. Dat was de moeite van het vroege opstaan  meer dan waard! Daarna gingen we verder op de bouw. We hebben een mooie balustrade gemaakt om te voorkomen dat de kinderen van het plateau vallen. Ook hebben we een PVC-pijp ingegraven en gestort om te voorkomen dat met hevige regen de school overstroomt. De laatste laag is gelegd en aan één zijde is de ringbalk gestort. Deze laatste is na het avondeten afgemaakt  door een paar diehards. Dat het vermoeiend was, liet Karolien wel zien. Aan het eind van de middag sliep zij door het geluid van de cirkelzaag heen doordat zij keihard had gewerkt. Ook zijn er nog mensen naar beneden geweest om een school te bezoeken.

Sommigen vonden het hamburger eten en cola drinken niet passen en hadden zo hun bedenkingen over de intenties van de Howard Academy. Maar je moet het project zien als een steen in een vijver. Het veroorzaakt kringen die steeds groter worden. Door ons bezoek aan de Howard Academy worden er stoelen en banken geschonken voor de school. Door onze aanwezigheid is de burgemeester van Santa Cruz voor het eerst in Cerro Cabra  geweest en zorgde hij voor een grote 4 wheel drive pick up om de stenen boven te brengen. En de belofte dat hij iets aan de weg gaat doen. Vanmorgen bereikte ons het bericht dat een kerk in Vera Cruz 250 dollar schonk om onze toiletten van landbouwplastic om te bouwen tot permanente voor bij de kerk. Onze steen doet zijn werk hier in de vijver Panama.

Vriendelijke groeten uit het altijd gezellige en warme Cerro Cabra

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.