Predikanten op studiereis in Rwanda

Geplaatst op 14 feb 2019 - 16:41

Op dit moment zijn er negen predikanten op studiereis in Rwanda. Red een Kind en World Servants willen hen graag van dichtbij laten kennismaken met diaconaat, want dat gaat pas écht leven als je het van dichtbij meemaakt, ziet, ruikt en proeft. Ronnie Zuidam, één van de reisleiders, doet verslag van de eerste dagen. Bijzonder hoogtepunt was wel het bezoek aan de school in Rusizi, waar afgelopen zomer een World Servants-groep aan meebouwde.

'Gisteren zijn we op bezoek geweest bij een aantal projecten van Red een Kind. En uiteraard zat daar ook een bezoek bij een de ECD (kleuterschool) die afgelopen zomer is gebouwd. Na een korte rit door het mooie landschap van Rwanda was daar ineens een grote open vlakte met daarop een prachtig gebouw, omgeven door de zo typische roodbruine grond. Het is prachtig weer en vanuit de open autoramen horen we het gezang van de eerste klassen ons al tegemoet komen.

Voorzichtig lopen we richting het klaslokaal waar we enthousiast worden onthaald door een grote groep kinderen en een toegewijde docent. In het kort krijgen we te horen dat hier tweehonderd kinderen dagelijks naartoe komen om naast onderwijs ook een gezonde maaltijd te krijgen. De nieuwe school met keuken en de zes toiletten zien er prachtig uit en de leerkrachten en docenten zijn er blij met de mooie grote ruimte en alle extra materialen die er zijn.

We horen hoe de hele community heeft genoten van de aanwezigheid van en de interactie met de groep jongeren uit Nederland. En de mensen zijn dankbaar voor de mooie kans die kun kinderen nu krijgen door zo vroeg al onderwijs te ontvangen. Na wat korte ontmoetingen en het zingen van een aantal liedjes gaan we door naar de andere projecten van Red een Kind.

De deelnemers van het project van afgelopen zomer krijgen de hartelijke groeten van de kinderen, de leerkrachten, de inwoners en uiteraard van coördinator Ezekiel, die met ons mee is op reis.

Hartelijke groeten van Ronnie en de andere reizigers.'

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.