RW222 | Lieve en nette kinderen en gouden deelnemers

Geplaatst op 6 aug 2022 - 13:24

De afgelopen dagen heeft de groep hard gewerkt, maar was er ook veel gezelligheid en plezier. Benieuwd hoe de deelnemers eruit zien als de heupjes los gaan? 

Groetjes uit Karambo!

Vandaag (vrijdag) is het Umaganura. Dat betekent dat er vandaag niet gebouwd wordt, maar dat het feest is. We waren uitgenodigd om vanochtend naar deze feest ceremonie te komen. Met veel dans, muziek en speeches werd er terug geblikt op afgelopen seizoen en wordt gevierd dat de oogst binnengehaald is. Wij waren (bijna) allemaal in oranje en dansten lekker mee.

Op de bouw gaat het hartstikke goed. We hebben nu 2 volle bouwdagen gehad en al veel voortgang geboekt. Metaal vlechten, cement maken, stenen doorgeven, metselen, steigerbouw... Er wordt hard gewerkt. Er werken ook veel lokale bewoners mee, waarvan er een aantal goed Engels spreken. Dat is extra leuk, zo leren we veel van de lokale bevolking. Bouwleider Lodewijk kreeg op dag 1 al een compliment van de aannemer: wow, die wist niet wat hij zag met zoveel harde werkers. 

Met Jacque en Pascal , de lokale ondersteuners hebben we hele leuke gesprekken en ze denken goed mee met het cultuur programma. Gisteravond vertelde Pascal over het werk wat hij doet voor Help a Child. We zijn gezegend met heel veel lokale mensen om ons heen die goed Engels spreken. De koks vinden het ook erg leuk om binnenkort met een aantal deelnemers te koken. 

Al vele cultuur uitjes zijn gepland en gaan komende week plaats vinden. Morgen gaan we naar een lokale boeren coöperatie waar ze biologische tomaten verbouwen. 

Het kinderwerk gaat heel goed. De kinderen doen enthousiast mee. Er zijn ongeveer 120 kinderen. Kinderprogrammaleider Rick over over het kinderprogramma: "hectisch, enthousiast, lieve en nette kinderen en gouden deelnemers; ik ben helemaal in mijn element". 

Met de hele groep genieten we van elke seconde hier. We hebben een hele toffe groep en een fantastische sfeer. Het is elke avond weer een lastige opgave om op tijd naar bed te gaan met alle gezelligheid. Maar de wekker gaat in de ochtend weer om 6.00 uur om lange bouwdagen te kunnen maken.

Medisch leider Dorianne: "alles gaat goed, alleen moet ik veel schouders masseren omdat er hard wordt gewerkt". 

Hoofdleider Tjitske:"wat een geweldige ontvangst en we worden echt in de watten gelegd. We hebben een prachtige samenwerking met de lokale bevolking."

Groetjes van ons allemaal uit Karambo

Ps. Internet is hier niet al te best, dus de foto's hebben jullie nog tegoed. We hebben alvast 1 foto toegevoegd waarin je kunt zien hoever we waren op zaterdagochtend. Een groep lokale bewoners ging op zaterdag doorbouwen. (Ondertussen heeft World Servants een filmpje van het feest ontvangen van projectcoördinator Pascal, deze willen we jullie lezers niet onthouden). 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.