RW222 | Openheid en verandering tijdens Lifeskills en Football4Water

Geplaatst op 12 aug 2022 - 09:37

Naast bouwen doen de deelnemers nog veel meer mooie en waardevolle dingen. Lees hier het verslag van Lifeskills en Football4Water

Afgelopen maandag, dinsdag en woensdag hebben we Lifeskills gegeven. We hoopten op 30 tieners van 12-18, zodat we een hechte groep hadden.

Maandag was het nog even spannend, want op het starttijdstip waren er maar vier tieners. Daarop sprong iemand van Help a child op de motor om uit het hele dorp tieners op te roepen om te komen. Achteraf bleek dat het tijdstip niet goed doorgegeven was...

Op maandag bespraken we het thema “you are special”. Hier leerden we de tieners complimenten geven en dat ze speciaal zijn. Bij het afscheid vroeg iedereen om een knuffel van ons.

Op dinsdag ging het over toekomstplannen. We bespraken korte en lange termijn doelen. We kwamen erachter dat ouders veel keuzes maken, zoals beroepskeuze. Samen hebben we armbandjes gemaakt als herinnering en als teken dat we samen één zijn. 

Huwelijk, sexualiteit en tienerzwangerschappen waren de thema’s op woensdag. De tieners waren vandaag erg open en nieuwsgierig hoe het in Nederland gaat. We hebben in aparte groepen van jongens en meisjes doorgepraat. De meiden zeiden dat ze eraan herinnerd werden dat ze voorzichtig met hun lichaam om moeten gaan en dat sex een cadeautje is van God in het huwelijk.

Na een laatste groepsfoto merkte de tolk dat ze ook met elkaar aan het napraten waren. We hopen dat we hierdoor meer openheid gecreëerd hebben.

Marit: ”Het was een hele bijzondere ervaring om zo met tieners in gesprek te gaan en van elkaar te leren”. 

Anna: “Het was mooi dat we zo snel openheid konden creëren. Ik vond het ook mooi om te zien dat iedereen op straat ook met het armbandje rondloopt. Ik heb er ook veel van geleerd”

Daniël: ”Ik vond het waardevol om over deze lastige onderwerpen in kleine groepjes te praten. ”

Groetjes van Anna, Daniël en Marit

 

Op donderdag hadden we de eerste dag Football4Water. Met Ezra, Julian, Daniël, Joël, Rosalyn, Ayana, Erik en Arjan gingen we naar het voetbalveld, waar ongeveer 70 kinderen aanwezig waren in alle leeftijden.

Na een begroeting en introductie, waar een leider van dit gebied ook speciaal voor langsgekomen was, deden we een warming up en een aantal techniekoefeningen. Daarna was het tijd voor een wedstrijd met elkaar. Fanatiek werd er gevoetbald op een echt Afrikaans veld. We sloten de middag af met uitleg over hygiëne: o.a. omgaan met voedsel, handen wassen en ontlasting. Met praktische voorbeelden, een dansje en spijkerpoepen (wat ze heel grappig vonden) gaven we hier tips voor betere hygiëne die ze niet makkelijk vergeten.

Met veel plezier gingen we weer allemaal terug naar “huis”. Alleen de gemiste penalty van Joël voelde nog even zuur aan ;)

Vandaag gaan we naar een andere locatie voor een 2e dag Football4Water. 

Groetjes uit Karambo!

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.