RW223 | Een feestelijke afsluiting

Geplaatst op 23 aug 2023 - 21:40

Alweer de laatste twee dagen op ons fantastische project in Kiyvugiza. Een kinderfeest en een mooie overdracht. We zijn trots op alles wat we samen met onze Rwandese vrienden hebben bereikt!

Vanuit het Centre Christus Guesthouse in Kigali volgen hieronder de verslagen van onze laatste twee dagen in Kiyvugiza. We hebben op een prachtige manier ons project af kunnen sluiten en de kleuterschool op kunnen leveren. De Rwandese aannemer zet de komende weken de puntjes nog op de i, en dan kunnen hier in september +-120 kinderen naar school.
Vandaag zijn we teruggereisd naar Kigali. Een lange rit, maar overal is wat te zien. Vooral de route door het Nyungwe National Forest is prachtig. We zagen zelfs nog bavianen! 
Nu gaan bij de groep de luikjes dicht want morgenvroeg zitten we om 04:00 in de bus voor een safari in Akagera National Park. 

Hieronder de belevenissen van de deelnemers:

21-08-2023

We waren om 6.15 gewekt en konden ons weer klaarmaken voor de laatste bouwdag. Na het ontbijt de GMG weer in en vervolgens klaar gaan maken voor de bouw. Iedereen had een andere taak want op de bouw was het meeste al gedaan wat binnen ons bereik lag. Dus 2 in de keuken, 4 aan het wassen met de hand en 3 schoonmakers. De rest ging richting de bouw. Daarnaast waren Annemarie en Sjoukje druk bezig met de muurschildering op de school.

’s Middags weer een lekkere warme lunch. We werden ingelicht over het afsluitende programma van het kinderwerk. Er waren 10 vakken met in elk vak een ander Hollands spel. De spellen die we gedaan hebben, zijn: touwtje springen, kruiwagen race, zakdoekje leggen, ballontrap (we moesten 200 ballonen opblazen; er waren een aantal lichte hoofden), spijkerpoepen en nog veel meer.

Ondertussen vertrokken Jellie en Fardau naar Gerjanne die een school heeft opgericht voor kinderen die niet binnen het Rwandese schoolsysteem pasten. Deze rit was erg hobbelig en duurde anderhalf uur. Bij aankomst na de lange rit konden we ons eerst schoonmaken want het was erg stoffig onderweg. Het programma van Gerjanne was al gestart maar we konden ons meteen erbij voegen. Het was er erg gestructureerd en een persoonlijk programma was voor de groep gemaakt. De vele dingen die ze deden, waren hoofdzakelijk spelenderwijs leren. Iets wat in Rwanda niet echt gebeurt maar precies wat deze kinderen nodig hebben. Het was erg leuk en leerzaam om te zien hoe Gerjanne het daar geregeld heeft.

Ondertussen was het kinderwerk een geslaagde middag met 150 tot 200 kinderen. Alle kinderen kregen na afloop een tasje mee naar huis. Toen was het opruimen geblazen en konden we ook al weer avondeten. Jellie en Fardau kwamen ook weer terug tijdens het avondeten. Toen werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de bonte avond. Er werden acts uitgevoerd zoals: First Dates (Luca en Thijs gingen op date), Saai (Annemarie, Joel en Ingrid), er werden veel mensen nagedaan en er werd gezongen. Het was LACHEN GIEREN EN BRULLEN! Zelfs onze vrienden van de lokale partners hadden een act voorbereid. Het was een fantastische avond met z’n allen en een leuke afsluiter. 

Daarna lekker koese,

Groetjes,

Luca en Jellie

 

22-08-2023

Goeiemorgen, 

Vandaag mochten we uitslapen, 07:15 werden we gewekt. De dag van ons laatste GMG gesprek. Het onderwerp betreft: morning after. We hadden het over de dingen die je meeneemt terug naar Nederland.

Vandaag hebben we een rustige ochtend in de planning, er is ruimte om alles op te ruimen en de tassen in te pakken. Ook konden we kleding en medicijnen achterlaten voor de lokale bevolking. Hierdoor werd onze tas een stuk lichter. De medicijnen komen te liggen in de lokale health post. Tot onze verbazing hadden zij geen tot weinig medicatie. Ook hebben we al onze namen op het prachtige schilderij van Sjoukje mogen zetten. Aan het einde van de ochtend was er ruimte om in de boekjes van de mede deelnemers iets op te schrijven wat je waardeert aan hem/haar of een fijne ervaring.

Rond 3 uur was dan daar de overdrachtsceremonie. Er kwamen veel belangrijke mensen uit de regio om over dit project te spreken. Ook gaven zij aan hoe belangrijk het is de kinderen naar school te sturen. De ceremonie bestond ook uit zang en dans van de locals. Het was zeer indrukwekkend. Na de zang, dans en speeches gingen we daadwerkelijk naar de school. Deze is nog niet helemaal af maar zal in een kwestie van dagen af zijn. Er werden nog wat foto’s gemaakt en er werd een rondleiding door de school gemaakt. Vervolgens werd er feestelijk gedanst door ons met World Servants en met de lokale kinderen. Dit duurde tot 18:00.

Om 19:00 kregen we voor de laatste keer avondeten van onze geweldige keukenstaf die ons de gehele 2 weken goed heeft verzorgd met eten en drinken. Na het eten hadden we een afscheidsavond met AEE, Help a Child en de lokale staf. Een avond vol spel en vertier werd afgesloten met cadeautjes voor elkaar en veel dankbaarheid aan elkaar. Snel lekker koese want moarn wer betiid onderweis.

Groetjes,

Pieter W en Daan

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.