RW223 | Een weekend vol cultuur

Geplaatst op 21 aug 2023 - 09:48

De bouwoveralls mochten dit weekend even uitrusten. De groep heeft zich verdiept in de cultuur van Rwanda, een mooi tochtje op Lake Kivu gemaakt en zondag twee prachtige kerkdiensten meegemaakt.

Goedemorgen! De laatste zaterdag van onze reis. Nadat een fanatiek groepje vanochtend was gaan hardlopen en apen had gezien, werd de rest om 7 uur gewekt omdat we vandaag een aantal toeristische uitjes gepland hadden. Na het ontbijten en de GMG-gesprekjes konden we ons klaarmaken voor de dag.

Om 9 uur stonden er 2 bussen voor ons klaar. We gingen met de bussen naar het Genocide Memorial in Nyarushishi. Toen wij daar kwamen, werd ons eerst de geschiedenis over dit district verteld en over de gebeurtenissen tijdens de genocide in dit gebied. In het genocide memorial werden ruim 8500 slachtoffers begraven die in deze omgeving gevonden zijn. Er is hier onder andere een ruimte met allemaal kleding die de slachtoffers droegen toen ze werden gevonden. Onder het gebouw is een kelder met een aantal kisten. Vaak liggen er meerdere slachtoffers in 1 kist. De mensen die hier liggen, zijn moeilijk te identificeren. Het memorial is ook nog niet af, hiervoor is helaas nog geen geld. Vorig jaar zijn in het gebied tijdens een bouwproject nog meer dan 1100 lichamen gevonden. De opbaarplek wordt zelfs te klein. In het gebouw is er ook alvast een ruimte ingericht voor trauma verwerking en een plek om alle namen op te schrijven.

Na het genocide memorial zijn we doorgereden naar de Tilapia Farm. Toen wij hier kwamen, zijn we met z’n allen op een boot richting de farm gevaren. Ze vertelden ons hier alles over het vangen en bewaren van de vissen. Ze ‘oogsten’ hier op een dag meerdere tonnen vis en de vis die verkocht is, wordt allemaal opgehaald door de kopers. Het bedrijf doet niet aan bezorging. Lokaal rond het meer wordt de tilapia niet of nauwelijks gegeten omdat het te duur is voor de meeste mensen. Verder leven in het meer maar weinig vissen door de gassen van vulkanische activiteit onderin het meer. Het meer waar deze farm zich bevindt, grenst vlak tegen Congo. Het was een prachtige boottocht en we hebben veel gezien van de natuur. Vanuit de boot konden we Congo ook zien. De stad Bukavu, die we vanuit de boot konden zien, bestond in de jaren 90 uit 200.000 inwoners maar inmiddels bijna 2 miljoen. Dit komt doordat het in de binnenlanden van Congo erg onrustig is door de rebellenlegers.

Na de boottocht hebben we bij de Tilapia Farm onze lunch opgegeten, om vervolgens door te rijden naar de volgende bestemming. Voor de volgende bestemming werd onze groep opgedeeld in 2 groepen. 6 mensen zijn naar een autogarage in Kamembe gegaan, de rest ging naar het voetbalstadion van Kamembe. Het stadion was niet wat wij allemaal verwacht hadden. Het was een klein stadion vergeleken met wat wij gewend zijn in Nederland en niet heel erg modern. Bij het voetbalstadion was een team aan het voetbal trainen. Het viel ons op dat de trainingen in Nederland zwaarder en ingewikkelder zijn dan hier. We mochten aan de andere kant van het veld zelf ook voetballen. Een aantal van onze groep lagen voor het stadion op een grasveldje uit te rusten en spelletjes te doen.

Bij de autogarage: we kwamen aan en werden ontvangen door de eigenaar. De eigenaar heet Fanta, hij heeft 15 man personeel en heeft de grootste autogarage in de omstreek. Ze doen daar alle werkzaamheden, van auto’s repareren tot auto’s spuiten. De werkplaats lijkt helemaal niet op een werkplaats in Nederland. Ze hebben geen brug om onder de auto te kijken maar een gat in de grond. De spuitwerkzaamheden gebeuren in een hok waar gewoon allemaal stof bij kan komen. Ook kun je je auto laten wassen voor 3 euro. Dit is in het kort hoe het bij de autogarage was.

In de avond hebben Thijs en Geertje een leuke pub quiz georganiseerd. De GMG-groepjes streden tegen elkaar en na een geslaagde en gezellige avond ging de winnaar naar huis met een trofee en de 2e prijs was een pot speculoospasta!

Wouter & Marijke  

 

Goedenavond,

Vandaag konden we uitslapen tot een uur of 7. We zijn alweer twee weken op reis in het mooie Rwanda. We begonnen de dag met een kerkdienst in een kerkje 20 minuten verderop. Het was een kleine kerk overvol met mensen die dansten en sprongen. Iedereen kreeg als welkomstcadeau een klein bosje bloemen en als eindcadeau kregen wij als groep suikerriet en wat fruit mee. Een deel van de mensen uit de kerk liep helemaal met ons mee tot aan de school.

Na even relaxen kregen we heerlijke Hollandse pannenkoeken!

Om 3 uur stond er een kerkdienst op de planning, maar het is geen Afrika zonder wat vertraging. Na het lange wachten van een uur was het dan eindelijk zover en kon de kerkdienst beginnen op het voetbalveld met de lokale bevolking. Deze kerkdienst was gevuld met dansen en zingen. Er was een speciaal groepje vrouwen gevormd die voor ons stonden te dansen en te zingen. Uiteindelijk hebben wij natuurlijk ook mee gedaan samen met de lokale kinderen. Na het dansen vertelde Pieter van Vliet zijn levensverhaal aan de lokale bevolking. Hiervoor kreeg hij veel respect van de lokale bevolking. De dienst was rond half 7 voorbij, hierdoor had het avondeten wat vertraging.

Luca was zo gastvrij om ons een leuk verhaal over sterren en stippen te vertellen. Door dit verhaal kregen wij een boekje mee met Bijbelse teksten, waar de groep over elkaar kan schrijven in elkaars boekje. Na het heerlijke eten hadden we vrije tijd en hebben we leuke spelletjes gedaan.

Een geslaagde laatste zondag vol activiteiten en nieuwe ervaringen! En natuurlijk veel plezier!

Lekker koese,

Groetjes Gerrit Jan en Anna-Marije

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.