SL123 | De tijd vliegt, maar gelukkig zijn de dagen lang

Geplaatst op 29 jul 2023 - 00:20

Wat kan er veel gebeuren in een paar dagen. Dus weer tijd voor een update, van slang in the house tot kanalen graven.

We beginnen bij maandagavond. Jullie hadden op maandag al een update gekregen, maar er was nog iets gebeurd. Er kwam al een tijdje een viezige geur uit 1 van de vrouwenkamers. Dus deden ze wat onderzoek en bleek er een dode rat achter de kast te liggen. Gelukkig was onze Hanneke erg dapper en heeft ze deze rat weggehaald. Gelijk rook het er beter gelukkig.

Dinsdag mocht de dag weer vroeg beginnen voor de meesten, namelijk rond 06:15. De dag begon met een ontbijt en daarna de GMG. De GMG ging over de Bijbel lezen en daarmee je contact met God. De GMG is een fijne en rustige manier om de dag mee te beginnen.

Op de bouwplaats begon de dag met iets wat we al langzaam als gewoon gaan ervaren: stenen tillen. Dit ging de gehele ochtend wel zo verder. Ondertussen was het eerste kinderwerkgroepje al druk bezig om een leuke ochtend met de kinderen te hebben, door te dansen en spelletjes te doen. Het thema was: "God is creative". Als lunch hadden we een soort bananenoliebollen met verse sinaasappels en komkommers. De middag verliep verder fijn en we liepen terug naar ons slaapverblijf. Als avondeten kregen we rijst (natuurlijk), kip en een soort satesausje. Dit was ook de avond waar we de eerste groetjes binnen kregen die we tot zondag hadden ontvangen. We kunnen zo zeggen dat dit echt gewaardeerd wordt en heel erg fijn is om eventjes iets van thuis te kunnen horen! Voor de avond hadden we geen invulling, maar Jos had een Bijbelavond georganiseerd voor de mensen die dat wilden. Dit pakte uit op mooie, bijzondere en echt kostbare gesprekken. Een mooi iets om de dag mee te eindigen.

Op de woensdag ging als gewoonlijk de wekker weer om 06:15. We mochten ons weer klaarmaken voor de bouwplaats. Als ontbijt waren er broodjes met ons eigen beleg. De GMG groepjes gingen weer in gesprek en het is mooi hoe onze band groeit.
Op de bouwplaats was weer het gewoonlijke in de ochtend: stenen tillen. Ondertussen was het kinderwerk ook weer bezig. Dit keer met als thema: "God is a guide". Het was bij het kinderwerk weer een fijne ochtend, met lekker veel drukte.
Voordat de mensen van het kinderwerk weg gingen naar de bouwplaats, was er opeens een heleboel consternatie bij de locals. Een van hen had een slang in het vrouwenhuis gezien. Deze groene lieverd was wel netjes door de voordeur gegaan (zonder kloppen want de deur stond open), maar hij was toch geen welkome gast. De locals haalden gelukkig de slang weg en de rust keerde weer. Voortaan de voordeur maar dicht houden.
Als lunch kregen we later een soort voedzame croutons, bananen en sinaasappels. Helaas beginnen vanaf vandaag, en ook een stukje gister, de vermoeidheid en gevoelige darmen op te spelen. Maar we zetten ons er voor in om positief te blijven. De middag verliep verder goed en we mochten weer naar ons slaapverblijf lopen. Onder genot van locals die "momo" riepen wat "bedankt" betekent en kindjes die "appoto" riepen wat "blanken" betekent. Teruggekomen konden we lekker douchen (emmer water met een schepje) en eten. Het eten was hetzelfde als gister, maar dit keer mocht een aantal van ons meekoken! Een erg leuke ervaring om te zien hoe de mensen hier koken.  Die avond hadden we wel een avondprogramma: met locals om een kampvuur heen dansen. Dit zou om 8 uur beginnen, maar het was uiteindelijk pas rond half 9 begonnen. Het begon ietsje stijf, maar uiteindelijk konden veel van ons wat Afrikaanse dancemoves doen op muziek. Hiermee eindigen we ook de dag en gingen we weer lekker slapen.
Donderdagochtend werden we weer vroeg wakker gemaakt. Verschillende mensen zouden graag wat langer slapen omdat gevoelige darmen de nacht soms lastig maken maar we gaan er weer voor. De meesten gingen naar de bouwplaats waar het werk goed vordert.
Natuurijk ging ook het kinderwerk weer aan de slag. Het is iedere dag volop genieten met de kinderen (ongeveer 60 tot 80).
In de ochtend van de bouw mochten we rustig aan doen want alle stenen  waren verjouwd. We zouden naar de volgende fase gaan: dakspanten maken en ijzervlechten.

Bij de lunch kregen we een broodje met beleg en een stukje watermeloen. Dit deed velen goed. Ondertussen maakten een aantal van ons zich klaar om een ziekenhuis te bezoeken. Dit bleek een soort dokterspraktijk te zijn, wat erg indrukwekkend was. Ze liepen langs een vrouw die aan het bevallen was, een man die iets met zijn voet had en kwamen in een kamer met pasgeboren baby's. Hier konden ze goede en fijne gesprekken voeren. Opmerkelijk was dat ze alles hier nog met papier bijhouden, een computer hebben ze niet. De dag was weer afgelopen en het avondeten stond weer klaar, weer gekookt met hulp van een aantal van ons. Op het menu stond rijst met een sausje van aardappelblaadjes, bonen, kip en nog wat groentes. Een heel nieuw gerecht voor iedereen. Die avond hadden we weer vrij en had Jos samen met Anneke weer een Bijbelavond georganiseerd. Voor een groot deel was de energie op en gingen we lekker vroeg op bed.

Op vrijdag begon de dag met een regenbuitje. Het zou niet de enige zijn. In de loop van de dag viel er veel water. Op de bouw werden daarom flinke afwateringskanalaen gegraven om de schuilplaats tegen zon en regen een beetje droog te krijgen. Het water stroomde lekker weg maar nat werd het toch. De bikkels van de bouw slaagden er tussen de buien door wel in om de steunkolommen af te maken. Bij ons thuisplekje was er geen waterprobleem. Daar werd een bootje te water gelaten dat met een vrolijk vaartje de stroom afvoer, maar jammerlijk schipbreuk leed op een bijna verdronken graspolletje.
Wat het eten betreft werden we vanaag verwend met vers brood uit de keuken en bordje cassave halverwege de middag. Het avondeten was volgens kokkin Jiska een soort risotto met tomaat. Samen met Merel en Jelle had zij meegeholpen bij het koken.
In de avond ging een groepje een kleine Sing In houden. Anderen gingen schrijven of muziek luisteren. Aan het eind van de avond kon iedereen bj het getik van de regen in slaap vallen. Even goed slapen want morgen varen we naar Mambolo. We gaan nog meer zien van dit prachtige land.
Van ons allemaal krijgen jullie de groetjes en we zijn heel blij met alle groetjes, die we mochten ontvangen. Echt heel fijn! Tot de volgende update!

Fleur en Gertjan



De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.