SL218 | Geïmproviseerd slapen, insecten en de start van de bouw

Geplaatst op 6 aug 2018 - 12:43

Na meer dan een jaar voorbereiden World Servants Zeist eindelijk op de plaats van bestemming. En het is nu al een hele belevenis… Hoofdleider Cees en projectcoördinator Joan doen uitgebreid verslag vanuit Kambia.

Afgelopen zaterdag is de enthousiaste groep met wat vertraging in het koele en regenachtige Sierra Leone aangekomen. Het vliegveld ligt dichtbij de hoofdstad Freetown. Met een busje bracht de groep naar het eerste Afrikaanse verblijf bij Lungi Airport. Het was direct even wennen. Een woning met een bank en twee leunstoelen voor een groep van 26 mensen. Mooie uitdaging. Er was een heerlijke maaltijd voor ons bereid met pasta en kip. Bij een kampvuur deden we 's avond nog een voorstel rondje. Waarna we onze geïmproviseerde dekens opzochten. Twee op de bank op iedere stoel eentje en een aantal lagen er op de grond  in de kamer. Tevens sliepen er vijf  buiten op de veranda  en de laatste zeven sliepen in de bus die in de ommuurde tuin stond. De eerste uitdaging is meer dan geslaagd. 


Na een redelijke nacht vertrok de groep per bus met ontbijt in de maag op weg naar Kambia. Twee uur genieten van de natuur en de mooie vergezichten. Een dansende en zingende menigte mensen stond klaar in de laatste bocht van de weg. Gedans, gezang, gejoel: we zijn in Kambia! Voor het laatste stuk sprong de groep de bus uit om onder begeleiding van deze menigte naar de school toe te swingen. Daar aangekomen zat daar een rij hoogwaardigheidsbekleders die voorgesteld werden en toespraken hielden. Ook werd er gebeden door een pastor en door een imam. Vervolgens gingen wij naar onze slaapverblijven en konden onze stapelbedden opmaken, ja voor iedereen een eigen bed in plaats van een bank of stoel ;). Gisteravond hebben we met groep besproken wat het meeste moest wennen en wat de meeste indruk had gemaakt. De wc en insecten wonnen het toch wel, dat wordt nog even wennen. De meeste indruk had de ontvangst gemaakt. 


Vandaag is het dan zover! De groep staat op de bouw. Handen uit de mouwen en groep Zeist gaat ervoor. Over een paar weken staan die klaslokalen er! 


Warme groeten uit het altijd gezellige Kambia
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.