UG123 | Een busrit saai?!

Geplaatst op 18 jul 2023 - 14:35

Wat wij vandaag hebben meegemaakt was alles behalve saai. Lees snel het verslag van 16 juli!

Verslag van zondag 16 juli

Je zou denken dat een dag zitten in de bus niet zo spannend is. De groep Sprang bouwt aan verandering laat zien dat dit verre van juist is. 
Onze dag begon om 6:00 uur. We werden wakker gemaakt door de leiders, nou ja, als je ervan wakker werd... Een aantal kwamen namelijk om 07:05 uit hun schoonheidsslaapje, terwijl de bus om 07:00 zou vertrekken.
Maar niks aan de hand, want door een lekke band vertrokken we, op z’n Afrikaans, om 08:30!
Eenmaal onderweg bleek de hoofdstad Kampala een bruisende (lees: chaotische) stad te zijn, waar de kippen naast de weg lopen. Door de vele scooters duurde het even voordat we eruit waren, maar gelukkig was er genoeg te zien.
Toen we Kampala uit waren, zat het tempo er goed in, er werd lekker gekletst in de bus en het gebrek aan slaap werd ingehaald.
Na een soepele reis was het lunchtijd. Deze was erg goed bereid en fantastisch lekker. We namen het ervan, wetende dat het misschien het laatste goede eten zou zijn. Daarna snel flessen vullen en door. 
Hoe noordelijker we gingen, des te slechter de wegen werden. De dorpjes werden kleiner en de natuur werd mooier. Tijdens een stop werden de schalen vis, aardappels en ananassen in onze gezichten geduwd, wat als nogal overweldigend werd ervaren. 
Op een gegeven moment stopte de bus: “giraffe!” Er stonden 2 giraffes op de savanne naast de weg! Erg zeldzaam werd ons verteld. En ja hoor, na 20 minuten ook nog eens 13 olifanten. “You are very lucky”, zei Mary.
Hierna begon het te schemeren, we kwamen rond 19:15 aan in Omoo. Het laatste stukje moesten we lopen. Dit was zeker geen straf, want de inwoners kwamen ons zingend en dansend tegemoet lopen in grote getallen. Voor iedereen een extreem unieke ervaring.
Daarna avondeten en gelukkig komen we terug op ons eerdere schrijfwerk: ook het eten in Omoo is van wereldklasse. We hebben een catering team dat ons super goed verzorgt. Iedereen was natuurlijk wel bekaf, dus we zijn daarna snel naar bed gegaan. Morgen kijken hoe de fundering van de school erbij staat. We houden jullie op de hoogte! 


Stijn W & Jelte
 

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.