ZA117 | Laatste actiepunt: souvenirs inslaan

Geplaatst op 26 jul 2017 - 15:44

Aan al het goede komt een einde, ook aan het project in Zambia. De laatste dagen waren indrukwekkend. Nog een paar uurtjes... 

Vrijdag was onze laatste bouwdag. Het was bijzonder om te zien dat er ook vrijdag weer lokale vrouwen hielpen met stuken. Het is gelukt om de school heel ver af te krijgen. Op zaterdag hebben we nog giraffen en zebra's gespot in Noahs Ark. Zondag was een mooie viering in de lokale kerk. Daarna de o zo belangrijke interland, die we gelukkig met 3-1 hebben gewonnen dankzij goals van Rik en Bram. Maandag stond volledig in het teken van het kinderfeest en de overdracht. Het kinderfeest was een enorm succes met veel Hollandse spelletjes. De overdracht was indrukwekkend. Nog nooit heb ik zoveel Afrikanen bij elkaar gezien. We hebben gezongen en gedanst en veel speeches aangehoord. Zo ook van Theo en Jacob. Dinsdagochtend zijn we door alle kinderen van de school uitgezwaaid en zijn we naar lusaka vertrokken. Daar hebben we gisteravond het project met kaarsjes in stilte en in gebed afgesloten. Ook dit maakte indruk. Daarna zijn we nog lang bezig geweest met het schrijven van de complimenten boekjes. Vandaag big souvenirs kopen, daar kunnen de ouders dus gerust op zijn ? en in het vliegtuig. Morgen kunnen de ouders hun kinderen stinkend maar voldaan in hun armen sluiten.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.