ZA122 | 'All-inclusive'

Geplaatst op 12 aug 2022 - 14:54

Liggend in onze slaapzakken komen we eigenlijk tot de conclusie dat we in een all-inclusive resort verblijven šŸ˜Š. Elke dag drie keer een lopend buffet, een welness, een eigen terras, een animatieteam, schoonmakers, afwassers, natuurlijke parasols, fotografen die de vakantie vastleggen en vers getapt water...

Woensdag hadden we een heerlijke verrassing voor de verjaardagen van Rosa, Emma en Marco: een taart! Na al dagen lang rijst, kip en kool gegeten te hebben, viel dit goed in de smaak! Voor je het wist was de taart verorberd... Hierna konden we weer vorderingen maken op de bouw. De middag hebben we afgesloten met een potje touwtrekken tegen de Zambianen. Hier blijken wĆ­j beter in te zijn! 's Avonds kwam Moffat langs om ons iets te vertellen over het geloof in Zambia. Het thema was Why Jesus? EĆ©n van zijn boodschappen aan ons was: geloof niet alleen verticaal, maar ook horizontaal. Hiermee bedoelt hij: geloven is niet alleen de liefde tussen jou en God, maarĀ deel je liefde ook met de mensen om je heen.
Donderdag was de verjaardag van Emma; uiteraard is zij door de hele groep toegezongen. Net als iedere andere jarigeĀ heeft ze een cadeautje namens de hele groep ontvangen. We hebben er met z'n allen een leuke dag van gemaakt. Deze dag werd afgesloten met het kijken naar een potje voetbal door twee plaatselijke clubs dat werd gespeeld op een echt knollenveld. Wij als Nederlanders zouden onze enkels breken, maar daar hebben de Zambianen geen last van. Het ging er hard aan toe.

Naast alle eerder genoemde culturele uitstapjes, kunnen deelnemers ook koken met onze kok Mirjam. Afgelopen week is dit al een aantal keer gebeurd. Nadat alle pannen op het vuur stonden, is het uiteraard tijd om een dansje te doen. We worden hier steeds beter in, dus pas straks maar op voor onze soepele heupjes! Over het eten valt dus niks te klagen in dit all in-clusive resort!
In onze groep zitten veel potentiĆ«le leiders voor een eventueel volgend project. Hierdoor krijgen deelnemers de kans om deze taak voor een dag te vervullen. Tot nu toe loopt alles op rolletjesĀ en genieten de officiĆ«le leiders van de 'all-inclusive' vakantie.

Nu alle muren gemetseld en gepleisterd zijn, is de lokale bevolking met het dak van de school bezig. Het dak van de lerarenwoning zit er al op. Wij laten deze taak mooi over aan de lokale aannemers, die dit op een geheel professionele Zambiaanse manier bevestigen. Een groep creatievelingen hebben een prachtige muurschildering ontworpen voor in de hal van de school. Hierin is het logo van World Servants en CCAP verwerkt, evenals alle namen van de deelnemers en de Zambiaanse aannemers. Vandaag zijn we begonnen met de eerste laag verf. Het belooft een mooi blijvend aandenken van dit project te worden. In de buurt van Mtelwe is in 2013 een World Servants groep geweest. Ook zij hebben een school gebouwd. Vier deelnemers mochten daar een kijkje nemen en horen wat de impact daarvan is geweest. Zo begon deze school met 100 leerlingenĀ en is deze, mede dankzij World Servants, uitgegroeid naar 350 leerlingen. Dit komt onder andere door de gecreĆ«erde ruimte en de betere omstandigheden. Na al deze indrukwekkende dagenĀ worden we 's avonds telkens beloond. Rond 17 uur gaat de zon onder en zien we vanaf ons terras een prachtige zonsondergang. Dit voelt iedere dag weer als een cadeautje...
De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Aziƫ of Latijns-Amerika als in Nederland.