ZA122 | De groetjes terug!!

Geplaatst op 8 aug 2022 - 17:22

Maar voordat jullie de groetjes mogen lezen, eerst nog even een update.

Na een avondvullend programma, waarin we Margot haar spel hebben gespeeld, was zondag de verjaardag van Rosa. Met alle snurk schorre stemmen hebben we haar toegezongen. Daarna zijn we in onze gekreukte zondagse kleren naar de lokale kerk geweest, zonder dak. Het onkruid dat we eerder in het filmpje zagen, was inmiddels verwijderd. Wij konden dus op de grond en op de stoelen plaatsnemen. Een jeugdkoor uit de buurt begeleidde de dienst met prachtige liederen en gedans. Ook wij hebben onze muzikaliteit laten horen door middel van twee liedjes. Omdat het mooi weer was, hadden we na de kerkdienst een vrije middag. Er is geschreven, gevoetbald, er zijn haren gevlochten en corveetaken uitgevoerd. Elke dag heeft een ander groepje corvee. De taken die gedaan moeten worden,  zijn onder andere: de eetzaal klaarzetten voor alle eetmomenten, afwassen, het water uit de put filteren, de gaten die als wc dienen, schoonschrobben en de wc-rollen bijvullen. Deze rollen hangen provisorisch vast met een touw. Ondertussen heeft iedereen ook nummer 2 gemikt op het gat, die soms wel eens blijft kleven aan de rand… Altijd leuk voor de corveeploeg. Het plassen gaat ook niet altijd goed, zo wordt de uitspraak: “Oei, ik sproei” regelmatig gebruikt. 
’s Nachts slapen we verdeeld over drie klaslokalen: 1 voor de mannen en 2 voor de dames. De dames slapen bijna met hun tas op schoot. Soms vind je je onderbroek in iemands anders z'n tas. Na het eten heeft iedereen de gestuurde groetjes gekregen. Superleuk dat jullie zo betrokken zijn en met ons meeleven! Bedankt daarvoor!! Blijf ze vooral sturen, want over een paar dagen worden ze weer uitgedeeld.

Vandaag is de verjaardag van Marcooooo, dus dat is primaaa. Ook hij is tijdens het ontbijt toegezongen. Na het ontbijt is Arjan in gesprek geweest met de lokale aannemer om een Zambiaanse planning te maken voor de bouw. We zijn begonnen met pleisterwerk aan de buitenkant van het schoolgebouw. Waarbij de één cement in het haar heeft zitten, gaat het de ander een stuk gemakkelijker af. 
Iedere deelnemer gaat ook een keer op huisbezoek. Afgelopen vrijdag is de eerste groep geweest. Zij zijn met veel verhalen teruggekomen. Er is bijvoorbeeld veel gesproken over familie, relaties en huwelijken. We stonden soms versteld hoe het hier in Zambia gaat, want het is toch heel normaal dat je meerdere vrouwen kan hebben?! Vandaag is een tweede groep op huisbezoek. Wederom hebben ze foto’s mee om te laten zien en cadeaus om uit te delen. We zijn benieuwd naar hun ervaring.

Vanmiddag heeft iedereen de mogelijkheid gehad om groetjes terug te sturen. Dit in drie regels. Komende week krijgen jullie weer de groetjes van ons terug. Veel leesplezier!!

Alissa Cappon: Het is heel leuk om de groetjes uit Nederland te mogen ontvangen. We hebben het enorm naar onze zin en het is een bijzondere ervaring, jullie horen het thuis allemaal . Hoe is het daar? 
Alyette Hamming: Lieve allemaal, ondanks dat we het hier heel goed hebben en veel leren, is het fijn om groetjes te mogen krijgen en lezen. De tranen hebben zeker gevloeid. Lieve Will, veel succes komende weken en ik hou van je. Alle liefs, Alyette. 
André Mulder: Lieve familie en vrienden. We zijn gezegend met een prachtige groep en samenwerking met Moffat en zijn team is super. 
Angelique Boer: Bedankt voor jullie lieve berichten! We genieten hier volop. Geweldig om te zien hoe zo’n fantastische groep jeugd klaarstaat voor een ander!
Aniek Dwarshuis: Lieve volgers, dank jullie wel voor jullie medeleven! We beleven hier ontzettend veel en zien veel van de cultuur. Ik kan niet wachten om dit allemaal aan jullie te vertellen! Fijne vakantie voor de vakantiegangers en tot snel 
Anna Mulder: Voor iedereen die mij volgt, het gaat heel goed met mij. Ik heb veel bijzondere dingen meegemaakt en zit vol met verhalen om thuis te vertellen. Bedankt nog voor de groetjes!
Arjan Cappon: Mooi om te zien dat er zoveel meegeleefd wordt en dank voor de (onverwachte) groetjes die we mochten ontvangen, dat doet ons goed. We blijven nog lekker een week aan het werk. 
Astrid Hoekstra: Lieve iedereen, bedankt voor jullie lieve groetjes! Het gaat hier prima, er is genoeg te doen. Het eten valt ook mee, maar ik heb wel zin in spinazie lasagne.
Daniel Oudman: Lieve Pap, Mam, Casper & de rest het is hier geweldig. Het eten is lekker, de bouw gaat voorspoedig en met mij gaat het goed. Hoe gaat het met jullie?
Dian Dwarshuis: Lieve allemaal, dank jullie wel voor de groetjes! Het gaat hier heel goed, we hebben al veel mogen zien en ervaren! Heb het naar m’n zin!
Eline Bolt: Hoi lieverds, ik heb het heeel erg naar mijn zin hier. De zonsondergangen zijn prachtig, ik heb vogeltjes gezien maar geen idee welke, en Afrika is gewoon geweldig. Hoop dat het met jullie ook goed gaat. Dikke kus ❤️
Eline Mulder: Hee, het gaat goed met mij en het was toch wel handig om dat coronabewijs aan te vragen! Veel bedankt voor de groetjes en ik hou van jullie! Bye bye
Elisa Werkman: Hee lieve allemaal, dankjewel voor al jullie te lieve groetjes! Ik mis jullie wel maar ben tegelijkertijd enorm aan het genieten. Ik houd van jullie! PS: pap, ik doe m’n best om een échte Werkman te zijn hoor 
Emma Rijzebol: Lieve familie, bedankt voor jullie heerlijke groetjes ik heb er van genoten! Ik mis jullie heel erg, maar het is hier fantastisch. Hoe is het daar? Pap, Mam & Lian lekker op vakantie? Hou van jullie kusjesssss! Oh Ben: HEY PSSSTTT ;)
Erik Berends: Bedankt voor de groetjes, het gaat heel goed! Het eten is verassend goed en lekker, en slapen gaat ook prima. Lekker bezig met bouwen, soms iets te enthousiast en ik heb zelfs al wat lokale vrienden gemaakt. PS: Lekker bezig Lukas ;)
Esther Trenning: Bedankt voor jullie lieve groetjes, ik heb het erg naar mijn zin hier en het gaat goed met mij! Houd van jullie en groetjes terug! Ps. Goed in het gaatje richten lukt hoor pap.
Eva Trenning: Lieve allemaal, bedankt voor de groetjes, het gaat goed hier. Ik heb het naar m’n zin en het is een leuke ervaring. Bouwen gaat erg goed en zijn al erg ver. Ik hoor graag weer van jullie en ik hou van jullie!
Inge de Rouwe: Lieve allemaal, dit is een serieus avontuur! Verdwalen in een auto met twee zambianen, terwijl ik een birthday cake op schoot heb. Mensen die vragen of ik voor genezing wil bidden, primitief leven, geweldig en vermoeiend, maar het lukt!
Irene Antonides: Bedankt voor de lieve groetjes, super leuk! Ik heb het erg naar mijn zin en het is een hele bijzondere ervaring. Hoe is het daar? (PS. Een kusje voor Guusje)
Iris Boer: Lieve allemaal, bedankt voor de groetjes. Het gaat goed met mij. We zijn écht in Afrika, prachtig! Het is een ontzettend kostbare ervaring, dit is de kern van ‘leven’ en samenleven. Ik hou van jullie, hopelijk gaat het goed met jullie. Veel liefs!
Joas Tuinhof: Marloe: Afrika hits different, afvallen gaat niet gebeuren want het eten is heel goed. Ik mis je en ik houd ook wel van je hoor. Stay safe and enjoy the peace. (Groetjes terug allemaal!)
Joelle Cappon: Lieve allemaal, heel leuk om jullie groetjes te lezen. Ik heb het hier enorm naar mijn zin en kan niet wachten om alles te vertellen. Heel bijzonder om hier zo tussen de lokale bevolking te leven. Hoe is het daar? Liefs Joëlle
Kendra de Jonge: Lieve familie en vrienden, wat leuk om jullie groetjes te ontvangen en te lezen. We hebben al super veel gezien en gedaan. Wat en ervaring is het, thuis vertel ik jullie alles. Liefs 
Kirsten Hoekstra: Lieve familie en vrienden, dankjewel voor jullie lieve groetjes! Ik heb het hier erg naar mijn zin maar ik mis jullie wel hoor. PS. De wc’s vallen inderdaad best mee
Lineke Meerman: Dankjewel voor jullie lieve berichten! Het is heel bijzonder om te ervaren hoe ze hier leven en super om te zien hoe we elkaar kunnen helpen, zowel binnen als buiten de groep. Groetjes terug aan iedereen!
Lourien Dekens: Lieve allemaal, onwijs bedankt voor de verrassende groetjes die ik van sommige heb ontvangen, dat doet me goed! We maken er samen een mooie tijd van! Sturen jullie ook toe wat jullie beleven? Heb ik ook lees-vermaak  
Lyke van der Woude: Lieve allemaal, bedankt voor alle leuke groetjes en felicitaties. Super leuk om deze hier in Zambia te lezen. We hebben het hier erg naar onze zin. Ik zie jullie over een poosje weer, ik hou van jullie! Liefs, Lyke. 
Marco Mulder: Hoi. Allemaal heel erg bedankt voor de lieve groetjes! Ik heb het hier erg naar mijn zin en met mijzelf gaat het ook goed. Maar ik kan ook niet wachten jullie allemaal weer terug te zien. Liebe Grüsse zurück! Groetjes van Marco
Margot Dekens: Lieve allemaal, wat super leuk om ook onverwachte groetjes te krijgen (Marlies Krikke, Gea v.d. Heide!). Ik geniet enorm en kijk uit naar de volgende groetjes ;)
Mariëlle Hamming: Hey, thanks voor alle groetjes. Het is hier heel leuk, we werken samen met de bevolking. Ze zijn hier heel erg aardig. De groetjes terug van mij en ik hoop weer iets van jullie te horen. xx
Meriam Tuinhof: Iedereen: bedankt alle felicitaties, ik had mooie verjaardag in Zambia! Jaarlaag: ik mis jullie ook! Knuffel voor jullie. Harmen: love u, hoop dat je nog veel dieren spot <3 
Nienke Stalman-Buist: Lieve allemaal, bedankt voor de groetjes! Kijk uit naar de volgende ronde  Hier alles wel. We genieten enorm van en met elkaar. Met Ap en Len ook alles goed? Eten jullie vaak bij oma? ;-) Knuffel van mij voor jullie allemaal! 
Nora Mulder: Bedankt voor de lieve groetjes! De kaarsjes waren idd even nodig mam. Het is hier echt zo anders maar super leuk! En stiekem mis ik je ook lieverd, dikke knuffel van mij<3. Houd van je. Van jullie allemaal!
Pieter van der Woude: Lieve Marijke, Meint en Jens en rest van de volgers,
Ontzettend bedankt voor jullie berichtjes. We hebben het goed naar de zin en leren veel van de lokale bevolking. Hun eenvoud is een grote rijkdom! Groetjes Pieter
Rosa Boer: Lieve allemaal, bedankt voor jullie lieve groetjes en felicitaties! Ik heb een hele leuke verjaardag gehad. Verder gaat het goed met mij en geniet ik hier volop. Hoe is het met jullie? Ik hou van jullie en een dikke knuffel!
Rozemijn Wiersema: Lieve allemaal! Ik heb het hier erg naar m’n zin: sporten met de lokale bevolking, poepen boven het gat en af en toe ook wel op de bouw te vinden ;p Nu al zin om jullie allemaal weer te zien, hou van jullie! Dikke knuffel en kusjesss xxxx
Siep de Jonge: Dag thuis blijvers, het gaat hier dikke prima! De bouw gaat als een speer. Doe de groeten aan al onze vrienden en familie!
Thirza Beihuisen: Lieve allemaal, het was leuk om jullie groetjes te lezen, ik kijk uit naar de volgende! Met mij gaat het goed! Ik vermaak me hier prima. Hoe is jullie vakantie? Joël, ik mis je wel een beetje en ik hou van je! Dikke kus Thirza.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.