ZA222 | Haren wassen, lolly's en de derby

Geplaatst op 13 aug 2022 - 22:48

Nieuwe avonturen uit Makopa, met een heuse derby! Ook benieuwd wie er heeft gewonnen?

Na een voorspoedige eerste dag op de bouw begonnen de “daka-boys” vol goede moed aan bouwdag 2. We werden heel vrolijk wakker gemaakt door een man met toeter (sidenote; om 6 uur in de ochtend), genaamd Gerben Huisman. Na een ontbijtje van brood met heel weinig broodbeleg, toch Ewoud? en rijstepap met iets meer kaneelsuiker kon de bouwdag beginnen! 

Het doel van deze bouwdag was om de laatste muren te metselen. Ja, ik hoor je denken, op dag 2. Voor de meeste mensen klinkt dit waarschijnlijk als een veel te optimistisch streven, maar za222 en de lokale bevolking hadden er wel vertrouwen in dat het zou lukken. Hiervoor was goede samenwerking natuurlijk noodzakelijk. Overal op de bouw klonken woorden als ‘Nuembo nani?” (Hoe heet je? in Bemba, de moedertaal van de locals), “mawukashani” (goedemorgen), en met stipt op 1 gaat de prijs voor het meest uitgesproken woord naar Daka (cement). Op deze manier kon het doel van de dag bijna niet meer mislukken. De laatste muurtjes staan omhoog en we zijn grotendeels zelfs al begonnen met stuken.  

Na deze succesvolle bouwdag was het tijd voor een goede douche. Om water te besparen werd er een heuse harenwasstraat opgezet. Hiervan werd door een groot deel van de groep dankbaar gebruikt gemaakt. Nadat we allemaal weer schoon waren was het de hoogste tijd om lekker te eten. En met lekker eten bedoel ik, lékker eten. Het geheime ingrediënt? De liefde die 4 van onze deelnemers samen kok Tito in het koken hebben gestoken! 

Na dit heerlijke diner was het tijd voor de beruchte worldservants-Zambia quiz onder het genot van een kampvuur. Het ging er hard aan toe, de strijd werd heftig. Misschien een manier om de bouw iets te vertragen? Uiteindelijk, na heel erg eerlijk jury-beraad, ging het gmg-groepje van Gerben er met de prijs vandoor. Na deze leuke invulling van de avond werd het de hoogste tijd voor bed. 

Half 6 ‘s ochtends: “Goedemorgen!!! We gaan wandelen!! Opschieten, jullie hebben 10 minuten voordat we gaan.” Na dik 20 minuten stond de groep, op aantal uitslapers na, klaar voor de veelbelovende wandeling met zonsopgang. Echter, er was geen rekening gehouden met de kant waar de zon opkwam, waardoor er achteruit gelopen moest worden om het te zien. Gelukkig was daar Nathan met lolly’s om de pijn van het lange lopen te stillen. 

Na het welverdiende ontbijt stond ons eerste cultuuruitje op de planning: een bezoek aan de Mkushi Market en het Voedingscentrum van Gerda. Vol enthousiasme gingen we in geheel Zambiaanse stijl op pad: in de achterbak van Pick-up trucks. Eenmaal aangekomen op de markt keken we onze ogen uit naar alle bijzondere kraampjes en werden we bewonderd als een of andere grote attractie. Sommigen van ons kochten hoedjes en ook een gekoeld flesje cola was erg populair in de groep. Het was een ontzettend mooie ervaring om de cultuur van Zambia van zo dichtbij te mogen zien. 

Hierna was het tijd om, opnieuw in de ‘bakjes’, naar het Voedingscentrum van Gerda af te reizen. In een rit van ongeveer een kwartiertje werden we door allerlei zwaaiende kinderen langs de weg achternagezeten. Onze armen werden er lam van, maar we genoten volop. Eenmaal in het Voedingscentrum kregen lunch en vertelde Gerda over haar ministry.

De rest van de middag was tijd voor ontspanning, een optie om naar nog een markt te gaan en het maken van een poepstoel voor boven het gat. Ook werd de ‘Heerenveen-Cambuur schreeuwsessie’ met de kinderen voortgezet, waarbij Heerenveen natuurlijk het hardste werd nageroepen. Logisch. ;) 

Deze avond was het tijd om groot gebruik te maken van de whatsappline die in onze eetzaal hangt, het luisteren van de groetjes die door Carlijn worden voorgelezen en voor het doen van spelletjes. Ook worden er volop massages uitgedeeld, we hopen op een goede nacht. Dit moet goed komen met het beste nieuws van de week: de wekker gaat pas om half 8 morgen!!! Voor nu, een hele dikke knuffel van ons allemaal en tot snel! 

Groetjes, Femke, de schrijfster van deze update en Nathan, de allergrootste inspiratiebron ooit ter wereld 

PS: Als de uitslagen van Heerenveen en Cambuur gedeeld kunnen worden in de groetjes zal dat erg gewaardeerd worden.

PPS: Mirjam, van harte gefeliciteerd met je verjaardag!! Liefs, Lydia

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.