ZA315 | De leiders genieten van een toffe groep in Kavinaka

Geplaatst op 31 jul 2015 - 16:50

De deelnemers mochten zichzelf voorstellen in Kavinaka en de Nederlandse namen moesten door de Zambianen worden herhaald. Dat was lachen, gieren, brullen!

Lachend zegt hoofdleider Betty: "ik sta hier tussen de kippen te bellen, dus als je wat hoort weet je wat het is." Gisteravond is de groep welkom geheten in Kavinaka en dat was indrukwekkend; dansende kinderen, mooie speaches en alles op de locatie was klaar voor de komst van de groep. De eetzaal in gereedheid, de accommodatie; alles goed geregeld. Het is een super mooie omgeving waar de groep verblijft. Vandaag is de groep officieel welkom geheten door alle "village heads", leraren en ouders en kinderen. En bij de introductie hebben de Zambianen geprobeerd om de gekke Nederlandse namen te herhalen, wat veel gelach opleverde, maar wat ook direct verbondenheid geeft. Er is veel betrokkenheid bij dit project en dat blijkt ook uit de hoeveelheid mensen die willen meehelpen op de bouwplaats. Op dit moment worden in een lange rij stenen verplaats, zodat de groep vervolgens gemakkelijk bij de stenen kan om te gaan metselen. Het is een indrukwekkende rij van mensen en een fantastische start van de samenwerking. Morgen gaat de groep ook nog bouwen en op zondag staat een kerkdienst in Kavinaka op het programma bij de lokale CCAP kerk. De zondagmiddag vindt de gebruikelijke voetbalwedstrijd plaats, waar menig deelnemer al zenuwachtig van wordt. Vanavond is er een avondprogramma, waar projectcoordinator Moffat zal vertellen wat de organisatie CCAP allemaal doet in dit gebied van Zambia. De groep heeft al veel vragen, is enthousiast en erg nieuwsgierig.

De groep maakt het goed en zoals de titel ook al doet vermoeden zijn de leiders erg blij met deze enthousiaste groep deelnemers, ook al is het ook een groep met pit, aldus de hoofdleider. Daarnaast is de samenwerking met de gemeenschap fantastisch dus ze hebben daar een goede start van het project. Begin volgende week zal de groep weer een berichtje plaatsen.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.