ZA319 | Mannen- en vrouwendag, Afrikaanse tijden en gekakel in de slaapzaal

Geplaatst op 7 aug 2019 - 15:30

We voelen ons inmiddels helemaal thuis in Zambia. De bouw gaat lekker hard. Inmiddels is er een begin gemaakt aan het dak en ligt het eerste pleisterwerk erop.

De cultuuruitjes zijn ook een mooi onderdeel van ons programma. Maik heeft vrijdag in een metaalfabriek, waar ze met slippertjes en een zonnebril werken, iets aan elkaar mogen lassen. Ook het politiebureau was een leuk uitje waarin Ilse zelfs bijna een baan aangeboden kreeg aangezien ze zo goed een sirene kon nabootsen. 

Dit weekend gingen we in groepjes op pad naar een maisplantage, naar één van de docenten en naar de veehouderij. Gerrit voelde zich helemaal thuis toen hij de kans kreeg om een koe te melken. 's Middags probeerden de vrouwen van de keuken ons nog wat Afrikaanse dansmoves te leren en gingen de heupjes los.

Zondag begonnen we de ochtend met een dienst onder de kinderwerk/gmg- en nu dus ook kerkboom. Robin preekte over de liefde van God en naaste liefde, de regio pastor vond dit fantastisch en voegde er nog zijn deel aan toe. 's Middags was er lekker wat vrije tijd.

De avondprogramma's zijn mooie avonden waarin we niet alleen elkaar, maar ook ons zelf beter leren kennen. Met het thema Outgrow Yourself, hebben we mooie gesprekken gehad. 
Met vragen over nieuwe stappen durfen zetten, wat zijn je dromen en talenten, ben je momenteel met iets bezig waar je je talenten goed benut en wat zijn de obstakels die je tegenhouden hetgeen te gaan doen wat je echt wilt.

Maandag gingen Irene, Rients en Evelien met een groepje op pad naar de bank om onze euro's om te wisselen naar kwachas. Ze kwamen alleen inplaats van in de bank op een bank terecht. Deze zaten overigens erg lekker. De bank bleek gesloten vanwege Farmers day, dit zorgde er ook voor dat er geen kinderen aanwezig waren bij het kinderwerk en ook life skills ging niet door. De afrikaanse tijd laat soms een beetje op ons wachten. Gelukkig is dit op een latere dag toch nog van start gegaan.

's Avonds hadden een paar meiden een avondprogramma voorbereid met challenges.  
Dit varieerde van zoveel mogelijk World Servants kledingstukken aantrekken tot elkaars tanden poetsen. Al met al een hilarische avond.

We hebben gister de rollen eens omgedraaid. De mannen stonden in de keuken en de vrouwen stonden op de bouw met de lokale keukenstaf. Op de bouw verliep alles soepeltjes, spierballen werden geweekt, zweetdruppels vlogen net als de bakstenen in het rond. De lokale mannen die langs kwamen probeerden toch nog wel de troffels uit onze handen te pakken. Maar, ook hen konden we laten zien dat wij ook best wel wat mannelijk inzicht hebben. De mannen hebben onder leiding van chefkok Marten een heerlijke hollandse pot gemaakt. De hutspot en rookworst ging er als pap in. Wat de keukenstaf hier van vond laten we nog maar even in het midden. 

Ook het knuffelspel ging van start, maar wat is de beste tactiek? Je prooi besluipen en snel toeslaan? Of rustig afwachten wanneer je target alleen is en je hem of haar kunt afknuffelen. Word je gezien door andere projectgenoten, dan is het niet geldig. Carlijn won uiteindelijk en bleek de beste knuffelaar.

Elke avond stemmen we op de 'gangmaker' of Ministarr' genomineerd door andere deelnemers. Wanneer je het hardste applaus krijgt draag je een keukenschort vol trots waar je naam bij op komt te staan (uiteindelijk gaan de schorten na project naar de dames in de keuken). 
Gewonnen nominaties waren bijvoorbeeld:

  • Baukje als motivator voor anderen op de bouw
  • Bram als topscoorder bij een geproviceerde interland 
  • Gea omdat ze een top vriendin is voor anderen
  • Amerens, Robin en Géan omdat ze een spel, kubb, hebben gemaakt uit hout.

We zijn ondertussen allemaal professionele gatpoepers. En de wc-bril is nog maar een vage herinnering van vroeger. Gelukkig is er ook licht aan het einde van de tunnel, Hanna heeft haar zaklamp in de latrine laten vallen.

Vanochtend kwamen Rick, Marten en Gerrit ook nog even toe aan ochtend gymastiek. Na een kwartier achter een kip te hebben gerend, terwijl Frances vermakelijk toekeek, wisten ze deze te vangen om vervolgens vrolijk met zijn drieën naar de meidenslaapzaal te gaan. Daar klonk het "goedemorgen, goedemorgen" waarna de kip met een sierlijke boog de slaapzaal in werd gegooid.  

Kortom: We zijn alweer op de helft van ons project. Vervelen is hier niet van toepassing, tijdens het spelen van spelletjes op de vrije avonden slingeren de bankjes nog net niet door de lucht. 

Het is hier fantastisch en we genieten enorm van alles: van elkaar, de cultuur, de sterrenhemel en het douchen met een prachtige zonsondergang.

We genieten van jullie groetjes!! 
Taonga Chomene 

Groetjes ZA319
Evelien en Frances

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.