ZA422 | Hotsend en botsend richting het einde van het project

Geplaatst op 7 mei 2022 - 22:15

In Matuku is geen dag hetzelfde. Ook vandaag weer een dag vol avontuur.

Gisteravond hadden we bij het kampvuur een gezamenlijke maaltijd met de lokale bouwlieden. Samen eten, samen zingen, samen bidden. Wij baden het Onze Vader in het Nederlands, zij in hun eigen taal. Dat klonk mooi. We eindigden met het zingen van 'We want to thank you for the good good work' (iedereen die ooit mee is geweest weet dat dit een variant is op het dankliedje 'We want to thank you for the good good food').

Vanmorgen was het weer ons normale ochtendritueel, met onze laatste GMG. Wat hebben we samen veel gedaan, gezien, gevoeld, geroken en geleerd. 'Wat neem je mee naar Nederland', was de centrale vraag. Mensen thuis: houd er rekening mee dat we anders terugkomen dan dat we weggingen.

Na de GMG zijn we een uurtje door elkaar getrild achterop de vrachtwagen, om in Mkushi naar de markt te gaan. Vervolgens hebben we Gerda, een Nederlandse die in Zambia woont, bezocht. Ze heeft haar bijzondere verhaal verteld en haar voedselproject laten zien. We konden er ook souvenirs kopen, voordat we weer een uur hotsend en botsend terugreden.

De rest van de dag stond voor twee groepen in het teken van de laatste huisbezoeken. We zoeken mensen die we kennen thuis op, om te ontdekken hoe ze leven en om hun verhaal (nog) beter te begrijpen. Ondertussen werd door een aantal groepsleden het gereedschap geteld, onderhouden en ingevet voor opslag, zodat de volgende groep die hier arriveert meteen goed van start kan op de bouw.

Wederom: het is nog altijd druk, warm en zeker gezellig in Matuku.

De bouwprojecten van World Servants bieden jongeren de kans om mee te bouwen aan verandering. Hun inzet tijdens een werkvakantie laat praktisch zien wat de kracht van dienen is. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de jongeren zelf.

In veel Nederlandse kerken is een World Servants-project onderdeel van het jongerenwerk van de kerk. Diaconaat en jeugdwerk lopen zo naadloos in elkaar over en een hele gemeente komt in beweging rond het project. Werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact, zowel in Afrika, Azië of Latijns-Amerika als in Nederland.