Bouw van opvanghuis in Rativci in 2014

  • Fundering van het gebouw
    Fundering van het gebouw
  • View of fourth foundation in relation to other houses
    View of fourth foundation in relation to other houses
  • Foundation house #4
    Foundation house #4

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Rativci


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Voorbereidingen gereed

De loopplank naar de 1e verdieping van het 4e woonhuis ligt klaar evenals de stapels met stenen. Ook ligt de eerste rij stenen klaar, waarop verder gemetseld kan worden. Zakken cement liggen ook klaar in de woning. Een aantal steigers zijn nog aanwezig die door de vorige groep gebruikt zijn tijdens het opmetselen van de bovenste lagen van de begane grond.
Het is duidelijk: ze zijn er hier weer helemaal klaar voor!

Lees meer

Orgelconcert voor World Servants

Henk Mannee uit Strijen gaat in het voorjaar met een volwassenproject naar Oekraïne. 'Ik ben enthousiast geworden door de verhalen van mijn dochter die twee keer mee is geweest', zegt hij. Om geld in te zamelen organiseerde Henk afgelopen zaterdag samen met zijn broer een orgelconcert.

Lees meer

[oe114] Overdracht kinderwoning in Oekraïne

Verslag van 8 mei 2014. Vandaag was een heel bijzondere dag, de laatste op het project! Niets was zoals gewoonlijk, zelfs het GMG viel in het water! Gelukkig waren er alternatieve plekjes te vinden in plaats van lekker buiten. Daarna was het ontbijt nog normaal, maar op de bouw was alleen het storten van beton voor één latei en de laatste kruiwagens bij de septic tank nog een echte bouwactiviteit. Verder was het opruimen en de bouw netjes maken voor de overdracht. Gisteren was er al een podium gemaakt voor de optredens van de jeugd. Helaas was het weer zo slecht dat er besloten werd dat dit binnen moest plaatsvinden. Maar ondanks dat moest de bouw er natuurlijk gelikt bijliggen voor de bobo's die 's middags zouden komen en hun goedkeuring moesten geven. Om 12.00 uur was alles spic en span en konden we genieten van een voortreffelijke maaltijd en ons poedelen voor de officiële overdracht. Na de lunch zijn er veel mensen actief geweest met het blazen van ballonnen en het ophangen van vlaggetjes. En ook de lokale middenstand had nog goede tijden. Er zijn veel Oekraïense lekkernijen ingekocht. Vanaf 14.00 begonnen de kinderen met de generale repetitie, zodat wij om 15.00 uur zouden kunnen starten. Het werd echter 20 minuten later. Er waren diverse afgevaardigden: De pastoor samen met de bisschop Een hele delegatie van de Rotary Uzhcorod De consul van Hongarije De burgemeester Deze hielden allemaal een toespraak. Maar heel fijn om te horen dat ons werk en onze aanwezigheid zo gewaardeerd werd! Ook werd er bij stilgestaan dat dit het laatste jaar was dat World Servants hier was. Men vond het erg jammer maar had er ook begrip voor en we kregen alle lof voor de betrouwbaarheid als partner! De gebruikelijke cadeautjes voor de bouwvakkers en het keukenpersoneel werden uitgedeeld en daarna kwam er een echt songfestival van de jeugd die hier opgevangen wordt. Dit was van een verrassend goede kwaliteit! Na de officiële wedstrijd kregen we nog een concert van alle deelnemers samen, waar we erg van genoten hebben. Fantastisch om mee te maken wat deze "kansarme jeugd" presteerde! Daarna was het tijd om onze magen van wat inhoud te voorzien. Ga er maar aan beginnen! De tafel werd voorzien van vele koude gerechten: Diverse salades (aardappel, pasta en groente) Gepaneerde en gebakken vis en bloemkool Gebakjes Met als garnering brood Toen we onze magen aardig gevuld hadden kwam er ook nog een overheerlijke goulashsoep binnen, die door Anton (een van de bouwlui) was gemaakt. Hij was al de hele dag bezig. Om al die calorieën er weer af te krijgen stond er daarna nog dansen op het programma. Dat was aardig oefenen voor de meesten van ons, maar er zijn heel wat danspasjes afgelegd! Om 21.00 uur werd de muziek uitgezet en konden we ons tegoed doen aan een heerlijke taart die we gekregen hadden. Groet van Yde Klaes, Sjoeke, Janneke, Jelle en Hans  

Lees meer

[oe114] Koffie op bed in Oekraïne

Het einde van het project komt in zicht. De groep maakt zich klaar voor de overdracht.

Lees meer

Verdrietig nieuws uit Rát

Via de stichting Vrienden van Rát, vernamen we dat dhr Biro is overleden aan de gevolgen van kanker.

Lees meer

Opening 4e woonhuis op 27 april 2018

Op 27 april 2018 is het feest in Rativci (Rát) - Oekraïne! Het doorzettingsvermogen en de visie van de familie Biro heeft geresulteerd in het afronden van het laatste woonhuis op dit terrein. Deze zal op 27 april feestelijk in gebruik worden genomen.
Vorig jaar nog is er een kleine groep mensen naar Rat geweest om nog verder te helpen en deze groep heeft de krachten gebundeld en heeft een stichting opgericht die verschillenden initiatieven in Rat ondersteund: de stichting Vrienden Van Rat Oekraine. Zij zullen ook bij de opening aanwezig zijn.

Lees meer

Gebied
Partner

Rátivci is een dorp met ongeveer 1500 inwoners in het westen van de provincie Transkarpatië, vlakbij de grens met Slowakije. De Trans Karpaten is het gebied dat grenst aan Hongarije en Roemenië. De meeste bewoners zijn van Hongaarse afkomst, omdat dit gebied vroeger bij Hongarije hoorde. Het feit dat Oekraïne een van de armste landen in Europa is, is ook in dit gebied merkbaar.

Postàn Maradò 4951
vinogradiv
Ukraine
+7 38 06 62 01 91 67
standbyus.ukr@gmail.com

Stand By Us

In 2010 heeft de coördinator de organisatie ‘Stand By Us’ opgericht die zich richt op het verbeteren van de levensomstandigheden van jongeren (voormalig weeskinderen) en gehandicapte kinderen. Er wordt in de komende jaren gewerkt aan een plan om op een goede manier ondersteuning te bieden aan deze doelgroepen. Daarnaast wordt in samenwerking met verschillende gemeenschappen gewerkt aan het renoveren of bouwen van kleuterscholen. Stand by Us werkt samen met verschillende kerken en de lokale overheden om dit te realiseren.