Bouw van Afbouw 4e woonhuis in Rativci in 2015

 • OE115 - afbouw 4e woonhuis Rativci - achterzijde
  OE115 - afbouw 4e woonhuis Rativci - achterzijde
 • OE115 - afbouw 4e woonhuis Rativci - stookhok
  OE115 - afbouw 4e woonhuis Rativci - stookhok
 • OE115 - afbouw 4e woonhuis Rativci - voorzijde met dak
  OE115 - afbouw 4e woonhuis Rativci - voorzijde met dak
 • OE114 - 4e woonhuis Rativci - Septic tank
  OE114 - 4e woonhuis Rativci - Septic tank
 • OE114 - 4e woonhuis Rativci - voorzijde huis ruwbouw
  OE114 - 4e woonhuis Rativci - voorzijde huis ruwbouw
 • Status 4e huis bij overdracht OE114
  Status 4e huis bij overdracht OE114

Blijf betrokken bij de voortgang van het project in Rativci


Voorbereiding
Bouwproject
Natraject

Volop in gebruik

De buitenkant en de verdieping van het Medische Centrum zijn nu helemaal af. De begane grond moet nog afgewerkt worden. Alle nodige materialen hiervoor zijn beschikbaar. 
Bij het Medische Centrum zijn een sociaal pedagogisch werker, psycholoog, tandarts en logopedist werkzaam.
Er wordt gezocht naar iemand met de juiste medische kwalificaties die leiding kan geven aan  het centrum.

De werkplaats / berging Is klaar en wordt gebruikt

Drie van de “gezins huizen” zijn in gebruik. In elk huis woont een echtpaar die zorgt voor een aantal kinderen. In totaal zijn er 24 kinderen woonachtig. Het oudste weeskind, een meisje, is geadopteerd door een Sloveense gezin zo dat ze haar studie af kan maken. 
Alle drie “gezins huizen” huizen worden ondersteund door de overheid.

Bij het 4e huis zijn alle muren en het dak af. De deuren en ramen zijn ook geplaatst.

Als gevolg van de hoge gas-prijs, zijn ze overgeschakeld naar het stoken met hout.  Hiervoor zijn er andere CV - ketels geïnstalleerd en is er een nieuw ketelhuis gebouwd.  Er is ook 2 hectare grond gekocht waarop bomen geplant zijn. Op deze manier kan het center over 4 jaar zelf voorziend zijn in hout.

Lees meer

[OE115] Donderdag 7 mei

“Voor alles is er een vastgestelde tijd, en er is een tijd voor elk voornemen onder de hemel”. Zo schreef de Prediker lang geleden. Wij merken nu dat deze woorden nog steeds kloppen. Het is alweer de laatste werkdag en niet eens voor de volle tijd. Om drie uur vanmiddag stoppen onze bouwactiviteiten. Op tijd afronden, dan zijn wij ook op tijd voor de officiële oplevering en overdracht. Morgen is het al weer vroeg tijd om op reis te gaan.

Lees meer

[OE115] Woensdag 6 mei

Vandaag was een warme dag, het kwik steeg tot 27 graden. Er werd alleen vanochtend gebouwd, maar er werd dan ook hard gewerkt: er werd veel schoongemaakt, gepleisterd, geschuurd en de achterkant van het stookhok is nu ook gestuukt. De middag stond in het teken van het kinderwerk op school. Voor de oudere schoolkinderen was er een speurtocht uitgezet, voor de jongere kinderen een spellencircuit.

Lees meer

Verdrietig nieuws uit Rát

Via de stichting Vrienden van Rát, vernamen we dat dhr Biro is overleden aan de gevolgen van kanker.

Lees meer

Opening 4e woonhuis op 27 april 2018

Op 27 april 2018 is het feest in Rativci (Rát) - Oekraïne! Het doorzettingsvermogen en de visie van de familie Biro heeft geresulteerd in het afronden van het laatste woonhuis op dit terrein. Deze zal op 27 april feestelijk in gebruik worden genomen.
Vorig jaar nog is er een kleine groep mensen naar Rat geweest om nog verder te helpen en deze groep heeft de krachten gebundeld en heeft een stichting opgericht die verschillenden initiatieven in Rat ondersteund: de stichting Vrienden Van Rat Oekraine. Zij zullen ook bij de opening aanwezig zijn.

Lees meer

Gebied
Partner

Rátivci is een dorp met ongeveer 1500 inwoners in het westen van de provincie Transkarpatië, vlakbij de grens met Slowakije. De Trans Karpaten is het gebied dat grenst aan Hongarije en Roemenië. De meeste bewoners zijn van Hongaarse afkomst, omdat dit gebied vroeger bij Hongarije hoorde. Het feit dat Oekraïne een van de armste landen in Europa is, is ook in dit gebied merkbaar.

Postàn Maradò 4951
vinogradiv
Ukraine
+7 38 06 62 01 91 67
standbyus.ukr@gmail.com

Stand By Us

In 2010 heeft de coördinator de organisatie ‘Stand By Us’ opgericht die zich richt op het verbeteren van de levensomstandigheden van jongeren (voormalig weeskinderen) en gehandicapte kinderen. Er wordt in de komende jaren gewerkt aan een plan om op een goede manier ondersteuning te bieden aan deze doelgroepen. Daarnaast wordt in samenwerking met verschillende gemeenschappen gewerkt aan het renoveren of bouwen van kleuterscholen. Stand by Us werkt samen met verschillende kerken en de lokale overheden om dit te realiseren.