Onderzoeksstage Agro Forestry

Doelstelling van de functie: 

Doordat vliegen een noodzakelijk onderdeel in de werkwijze van World Servants is, is onze ecologische voetafdruk aanzienlijk. We proberen de CO2-uitstoot te reduceren, maar ontkomen er niet aan dat we een deel moeten compenseren. Dat doen we vanaf het seizoen 2021-2022 met een partnerorganisatie die duurzame projecten financiert. Daarnaast willen we onderzoeken of we door het planten van bomen bij bestaande projecten in ontwikkelingslanden een win-winsituatie kunnen bereiken. Daarvoor hebben we jou nodig.

Jouw onderzoek:
Bomen planten bij de scholen en klinieken die World Servants bouwt heeft veel voordelen. Bomen geven schaduw, beschermen tegen wind, houden water vast, geven vruchten, kinderen leren over de natuur en, in dit kader het belangrijkste: ze kunnen helpen CO2-uitstoot te compenseren. Jij gaat op onderzoek uit om verschillende methoden en effecten van het planten van bomen (‘agro forestry’) in ontwikkelingslanden in kaart te brengen en de situatie in de landen waar World Servants werkt te onderzoeken. Op basis daarvan breng je een advies uit en doe je aanbevelingen voor implementatie. Indien mogelijk buig je je ook over de mogelijkheden voor certificering.

Taken en verantwoordelijkheden: 

Je zult merken dat de dagen bij World Servants voorbij vliegen. Je maakt kennis met gemotiveerde collega’s die voor jou geen geheimen hebben. Het grootste deel van de dag werk je zelfstandig, maar waar nodig staat een collega paraat om met je mee te denken. Je zult bezig zijn om:

 • Relevante literatuur te zoeken en te bestuderen;
 • De kennis van tientallen collega’s en vrijwilligers te benutten;
 • Volgens wetenschappelijke methodes een onderzoek op te zetten en uit te voeren;
 • Te overleggen met 16 coördinatoren in 15 ontwikkelingslanden;
 • Gegevens te analyseren;
 • De resultaten van je onderzoek te verwerken in een advies en een opzet voor implementatie.
Plaats binnen de organisatie: 

World Servants laat jaarlijks 800 jongeren ervaren wat dienstbaarheid inhoudt. In 15 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika bouwen we aan verandering. Door samen met een lokale gemeenschap te werken aan een ontwikkelingsproject van een lokale ontwikkelingsorganisatie, veranderen niet alleen de levensomstandigheden voor de hele gemeenschap, maar veranderen ook de vrijwilligers die samen World Servants vormen. Onze werkvakanties hebben daardoor een blijvende impact.

Faciliteiten en begeleiding: 
Je werkt onder verantwoordelijkheid van de werkgroep Rentmeesterschap van World Servants. Eén van de leden van de werkgroep wordt jouw begeleider. We vinden het leuk je te ontmoeten op ons kantoor, maar hebben ook alle faciliteiten om vanuit huis te kunnen werken. Afhankelijk van de coronamaatregelen is dat misschien zelfs noodzakelijk. Omdat we onze middelen in een zo groot mogelijke mate aan onze projecten willen besteden, is er een sobere reiskostenvergoeding.

Functie-eisen: 

We zoeken een enthousiaste HBO- of WO-stagiair die 10 tot 20 weken zijn of haar tanden in dit groene vraagstuk wil zetten. Je bent:

 • Bekend met relevante onderzoeksmethoden en -technieken en te gebruiken applicaties;
 • Student aan een relevante opleiding;
 • Lerend, nieuwsgierig;
 • Ondernemend, zelfstandig;
 • Accuraat;
 • Geïnteresseerd in ontwikkelingssamenwerking;
 • In staat om in het Engels te communiceren met internationale collega’s;
 • Comfortabel met de christelijke identiteit van World Servants.
Contactinformatie: 

Als deze vacature jouw hart sneller doet kloppen, willen we jou graag leren kennen! Stuur je motivatie en cv via de mail naar Linda Augustinus (lindaaugustinus@worldservants.nl). Ook als je vragen hebt kun je bij haar terecht. Je kunt haar telefonisch bereiken op 0561-614857. Tot spreeks!  

Vrijwillig of betaald: 
Vrijwillig