Ontwikkelingswerk Afrika

Beleef een cultuur die je nooit zult vergeten

Het continent Afrika kent 54 landen, meer dan 2000 verschillende talen en is het op één na grootste werelddeel op aarde. World Servants heeft al meer dan 25 jaar ervaring in Afrika en gebruikt die ervaring om jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun project in dit prachtige, maar ook armoedige continent.

Klimaat

In Afrika heb je verschillende soorten klimaten. Voor zover dat mogelijk is, kan je het continent in de vier volgende klimaten indelen:

· Tropisch klimaat: voornamelijk aanwezig in het centrum van Afrika, in de landen Congo, Kameroen en Gabon. Hier regent het het hele jaar door. Daarnaast blijft de (hoge) temperatuur hetzelfde.

· Subtropisch klimaat: dit klimaat heerst in het uiterste noorden en het uiterste zuiden van het continent. Dit houdt in dat de zomers heet en droog zijn en de winters juist vochtig en koel. Met name Marokko en Tunesië in het noorden en Zuid-Afrika in het zuiden hebben hiermee te maken.

· Steppeklimaat: dit klimaat komt vooral voor in het centraal-noordelijke gedeelte van Afrika. Daarnaast komt het ook in een deel van Zuid-Afrika voor. Kenmerkend voor dit klimaat is dat er een deel van het jaar heel veel neerslag valt, en dat het in het andere deel juist erg droog en warm is.

· Woestijnklimaat: hier valt de Sahara onder. Daarnaast heerst ook langs de zuidwestkust en de oostkust een woestijnklimaat. Dit is dus in de landen Namibië, grote delen van Botswana en Zuid-Afrika, en Somalië. Het is hier overdag heet en droog, maar in de avond/nacht een stuk kouder.

Door de verschillende klimaten kom je dus ook heel veel verschillende landschappen tegen. Als je van noord naar zuid heel Afrika door zou reizen, zou je zomaar door de volgende landschappen kunnen rijden:

Marokko

Sahara

Ethiopië

​Zuid-Afrika

Cultuur

Zang, dans en uitgedoste mensen met de meest originele en kleurrijke maskers. De diversiteit in zowel de taal als de kleding en met name het enthousiasme van de Afrikanen zijn zelfs voor ons nuchtere Nederlanders aanstekelijk. De Afrikaanse cultuur is uniek.

Diversiteit vind je ook in de duizenden stammen die op het continent Afrika leven. De bekendste zijn de Masai (Kenia) en de Zoeloes (Zuid-Afrika). Elke stam heeft zo zijn eigen tradities en gebruiken, wat ervoor zorgt dat je je ogen uitkijkt als je er ook maar een glimp van opvangt. Wat over het algemeen wel overeenkomt is het maken van muziek. De beats die door de vele trommels ontstaan en de melodieën die door verschillende blaasinstrumenten worden gemaakt, zorgen voor een feestelijke sfeer bij eigenlijk elke gelegenheid.

De Afrikaanse cultuur wordt ook gekenmerkt door de eigen keuken, waarbij vele verse producten gebruikt worden. Vele soorten vis, granen en schapenvlees zijn zomaar een greep uit de Afrikaanse keuken.

Wat verder opvalt is de gastvrijheid van de Afrikanen. Met name in de kleinere steden en dorpen zijn de mensen ontzettend hartelijk en bereid van alles voor je te doen. Kijk niet raar op als een bewoner vraagt of je met de hele familie mee wilt eten! Zeker als Europeaan heb je in Afrika een hoog aanzicht, wat ervoor zorgt dat je zeer goed behandeld zult worden door de lokale bevolking.

Armoede

Tegenover deze positieve kenmerken staat helaas ook de nog altijd zorgwekkende armoede. Het is niet voor niets dat de meeste landen van dit continent onderaan staan op ranglijsten als de Human Development Index en laag scoren op rapporten als het World Happiness Report.

Maar liefst 34 Afrikaanse landen staan op de lijst van de Verenigde Naties van minst ontwikkelde landen ter wereld. World Servants wil deze landen graag hulp bieden en doet dit door verschillende projecten te ondersteunen. Wij bouwen in Afrika onder andere aan klaslokalen, klinieken, sanitaire voorzieningen en gemeenschapscentra. Stukje bij beetje proberen we met de mensen in Afrika weer een positief toekomstbeeld op te bouwen.

Werkvakanties in Afrika

Het vrijwilligerswerk van World Servants vindt plaats in de volgende landen: