Ontwikkelingswerk Latijns-Amerika

Dit continent heeft het allemaal

Onder Latijns-Amerika worden Midden- en Zuid-Amerika verstaan. Dit continent staat bekend om de rijke geschiedenis en prachtige natuur. Vulkanen in onder andere Guatemala en Ecuador, de grootste zoutvlakte ter wereld in Bolivia en modern wereldwonder Machu Picchu. Latijns-Amerika heeft werkelijk alles.

Klimaat

Latijns-Amerika kent eigenlijk alle klimaten die je je kunt voorstellen. Van een poolklimaat in het uiterste zuiden van Argentinië, tot het tropische klimaat in onder andere Brazilië.

Argentinië

Brazilië

Binnen onze projectlanden zelf verschillen de klimaten ook erg. Dit heeft alles te maken met de hoogteverschillen. In Ecuador en Bolivia heb je te maken met de invloeden van het Andesgebergte. In deze hooggelegen gebieden is het erg droog en wat koeler dan in de laaglanden.

De reliëfverschillen vind je ook zeker in Nicaragua, al heeft dit land voornamelijk te maken met het tropische klimaat. Het land behoort dan ook tot de natste landen in Centraal-Amerika.

Eén bepaald klimaat in Guatemala is er eigenlijk niet: het hangt er heel erg van af waar je je in het land bevindt. Het tropische klimaat heeft er echter wel de overhand. Een duidelijke verdeling van een droog en een nat seizoen is er in Guatemala dan ook zeker: van november tot april is er de droge periode en van mei tot oktober de natte periode.

Wat de landen in Midden-Amerika met elkaar gemeen hebben is dat er heel veel natuurrampen voorkomen. Het land dat de laatste jaren het vaakst in het nieuws gekomen is met betrekking tot natuurrampen is projectland Haïti.. In 2008 is het land maar liefst door drie orkanen getroffen. En als gevolg van het intensieve bodemgebruik kan de vele neerslag niet fatsoenlijk de bodem binnendringen, waardoor overstromingen zeker geen uitzondering zijn.

De gevolgen van de vele rampen die er voorkomen in Midden-Amerika zijn desastreus en de hulp die World Servants biedt is dan ook absoluut noodzakelijk.

Geschiedenis en cultuur

De cultuur van Latijns-Amerika kun je beschrijven als een mengelmoes van de Afrikaanse cultuur, Europese cultuur en de cultuur van inheemse stammen. Tegenwoordig zie je hiervan nog van alles terug: de Braziliaanse samba (met Afrikaanse wortels), de Spaanse taal in de meeste landen en de Inca-stad Machu Picchu in Peru.

Zoals gezegd, in de meeste landen wordt Spaans gesproken. Als uitzondering hebben we Brazilië, waar Portugees de voertaal is. Ook worden er in een aantal voormalige Franse kolonies nog wel Frans gesproken. Daarnaast worden er door sommige groepen nog talen gesproken die afstammen van de indianentijd.

Er zijn door de eeuwen heen verschillende indianenvolkeren in Latijns-Amerika geweest. De Maya’s waren er volgens archeologisch onderzoek het eerst. Ruim voor Christus hadden zij al een eigen cultuur ontwikkeld. De piramides en de Mayakalender zijn de meest in het oog springende overblijfselen van een volk dat tot de verovering van de Spanjaarden een grote invloed had op het continent. De Maya’s en hun zelfgebouwde steden waren vooral te vinden in Centraal-Amerika (Guatemala, Honduras, El Salvador).

In de 13e eeuw was de opkomst van de Azteken een feit. Dit volk stond bekend om hun mensenoffers. Ook voor de Azteken betekende de komst van de Spanjaarden het einde van hun hoogtijd. Hedendaags worden er nog wel overblijfselen van de Aztekentijd in Latijns-Amerika gevonden, delen van oude tempels bijvoorbeeld. De Azteken leefden vooral in het gebied dat wij nu Mexico noemen.

Een ander indianenvolk dat in Latijns-Amerika z’n sporen heeft achtergelaten, waren de Inca’s. Hun glorietijd duurde slechts een eeuw (ca. 1438 tot ca. 1532). De reden dat we zoveel overblijfselen hebben van dit volk, is de bewonderenswaardige architectuur. Bruggen, forten en steden: de Inca’s waren er meester in. Hun bouwwerken waren zelfs steviger dan die van de Spanjaarden. Helaas voor de Inca’s werd de combinatie van de komst van Europeanen en de ziektes uit het noorden van het land hen fataal. Inca’s leefden vooral in Zuid-Amerika (landen als Bolivia, Ecuador en Chili).

Nog steeds zijn er (afstammelingen van) indianen te vinden in Latijns-Amerika, maar helaas worden deze groepen steeds verder teruggedrongen door de veranderingen in de Westerse wereld.

 Kenmerkend voor mensen uit Latijns-Amerika is dat ze best wel verlegen zijn. Maar als je ze eenmaal een beetje leert kennen, merk je hoe hartelijk ze eigenlijk zijn. Daarnaast vertellen ze ook graag trots over hun afkomst: de vaderlandsliefde is groot.

Wat betreft het eten in Latijns-Amerika: één en al diversiteit. Veel vlees en rijst komt echter wel regelmatig terug. Een ander kenmerk is het altijd verse fruit dat er te vinden is.

Veel dansen en kleurrijke kleding is ook onderdeel van de cultuur. Aspecten die dan weer overgenomen zijn vanuit Afrika.

Werkvakanties in Latijns-Amerika

Het vrijwilligerswerk van World Servants vindt plaats in de volgende landen: