Partnerorganisatie Zambia: MCC

MCC staat voor Mkushi Christian Community, is opgericht in 1999 en focused zich naast de ondersteuning van kerken op het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg.

Partnerinfo

MCC is gevestigd, zoals de naam al aangeeft, in het Mkushi district, gelegen in Centraal-Zambia. De organisatie is opgebouwd uit allerlei kerken in het district en zorgt dat deze kerken gefaciliteerd worden met pastors en bijbels onderwijs. Maar MCC zet zich niet alleen in voor kerken. Om de gemeenschap te kunnen dienen is de development committee opgezet. Op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg worden jaarlijks nieuwe scholen/klinieken gebouwd of huidige scholen/klinieken uitgebreid. Ook richt MCC zich op de ontwikkeling van wezen, weduwen en anderen in nood door trainingen aan te bieden in het Miloso trainingcentrum. 

World Servants werkt sinds de oprichting in 1999 samen met MCC en sinds die tijd zijn er verschillende scholen, klinieken en woningen gebouwd. Door de bouw van klaslokalen en lerarenwoningen kunnen veel kinderen naar school en gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog. Sinds enkele jaren heeft Zambia een nieuw school systeem waardoor de basisschool al ophoud na grade 7, waar dit in het verleden grade 9 was. Omdat middelbare scholen vaak een stuk verder weg zijn is voor veel leerlingen de drempel naar de middelbare school te hoog geworden. Na lobby van MCC bij het ministerie van onderwijs mag MCC op haar scholen nu ook grade 8 en 9, de Junior High School, aanbieden wanneer er geen middelbare scholen in de buurt zijn. Op deze manier krijgen de leerlingen die de overstap naar de middelbare school nu niet kunnen maken een betere basis voor de rest van hun leven.

Wat betreft gezondheidszorg is de problematiek in Mkushi district groot, de hoge kindersterfte is hier een voorbeeld van. Veel zwangere vrouwen bevallen nu meestal zonder medische begeleiding, waardoor veel baby’s overlijden. Intussen zijn er al meerdere klinieken gebouwd met daarbij woningen voor de medische staf. De hulpvoorzieningen zijn een succes: er komen veel mensen uit het land op af, zelfs uit buurland Congo komen gezinnen te voet om van de hulp gebruik te kunnen maken. Maar hierdoor is er wel meer vraag ontstaan naar verdere hulp. Daarom ligt de focus voor de komende jaren op het uitbreiden van bestaande klinieken.

Een prachtig voorbeeld van hoe de bouw van klinieken, klaslokalen en woning een heel dorp kan veranderen zien we terug in Miloso. MCC heeft hier in samenwerking met World Servants de afgelopen jaren een kliniek, middelbare school en vocational trainingcentrum gebouwd. Miloso is daardoor veranderd van een klein dorpje naar een belangrijke plaats in de regio waar zelfs jongeren uit hoofdstad Lusaka naar school gaan. 

Michael Tembo


PO Box 84
0183
Mkushi
Zambia
+260 536 22 58

Feitjes

  • Locatie (hoofd)kantoor: Miloso, Zambia.
  • Werkgebied MCC: Mkushi District.
  • Focusgebied met World Servants: Mkushi District.
  • Thema's: Onderwijs, Gezondheidszorg en Kerkontwikkeling.
  • Donoren en/of organisaties waarmee samen WS projecten worden uitgevoerd: Hofstee Stichting, Wierda Baas Fonds en EO Metterdaad
  • Werkt samen met World Servants in Zambia sinds 1999.
  • Werkzaam in onderwijs en gezondheidszorg
  • 43 projecten sinds 1999, bekijk ze hier.