Redelijk hetzelfde t.o.v. vorig jaar

Projectupdate van 7 april 2017 door Linda Augustinus-Lourier en Jan VisEr is een wet dat iedereen in Bolivia een inheemse taal op school moet leren. Deze wet bestaat sinds de inhuldiging van deze regering, maar is in 2016 en 2017 nog meer geïmplementeerd.
Er is veel zand beschikbaar om de grond tussen beide klaslokalen te egaliseren. De school heeft een dak aangevraagd over het speelterrein, om de kinderen te beschermen tegen de regen en de zon. Ze wachten op een reactie van de lokale overheid.

  • Het dak van de school lijkt niet goed. Er is een orkaan geweest die het dak heeft beschadigd.
  • Er zijn 4 klaslokalen gebouwd door WS. Een van hen is heel netjes en mooi ingericht. De andere 3 zijn een beetje vies, met tekeningen op de muur enz. Carlos vertelde ons dat dit ook door de docenten komt. Ze dragen geen zorg voor de netheid van de klaslokalen.
  • De tuin lijkt niet goed onderhouden, maar ze hebben nieuwe bomen geplant. Dezen zijn ook voor schaduw.
  • Het land rond de school, waar nog steeds niet op wordt gewerkt, wordt gebruikt als voetbalveld. Er staan bomen omheen om schaduw te bieden.

Vanaf dit jaar is het verplicht dat de kinderen 2 jaar naar de kleuterschool gaan voordat ze naar school gaan. Er zijn nu 140 kinderen en 5 leraren.

Drie leraren geven les in de vier  nieuwe klaslokalen (één wordt gebruikt als een speeltuin) en twee leraren geven les in de oude klaslokalen. (twee klaslokalen en een kantoor) Er zijn dus zes klaslokalen in totaal.

Ook in Abapó is er het programma 'Amy's house' dat speelgoed en materialen levert, enz.

Er zijn drie  kinderen met onbekwaamheid en er is voldoende ruimte voor alle kinderen in Abapó om naar "Kinder et moment" te gaan.
De droom van de leraar is om alle infrastructuur af te ronden.

Conclusie: Alles is nog steeds hetzelfde ten opzichte van vorig jaar. Geen veranderingen, alleen slecht onderhoud.