Vol verwachting...

Project update van 22 maart 2019


25 jaar werken in een ienie mienie kliniekje. Of achterop de motor de bergen in, om te vaccineren of zo. En nu komen ze uit Holland... een nieuwe bouwen?!

Nurse Sylvia is heel wat gewend. Ooit als jongste zuster naar Cuevas gestuurd. Ze was het laatst in dienst gekomen en nu de nurse in Cuevas was overleden moest zij maar, van het ziekenhuis in Santa Cruz, naar Cuevas, meer dan twee uur autorijden verderop. "Ik heb gehuild" vertelde ze, "wat moest ik hier? Er was bijna niets. Soms kwamen mensen op bezoek, maar veel vaker moest ik op de fiets naar de omliggende dorpen".
Sylvia, maar vooral haar echtgenoot Herculaneo, zijn vol verwachting én een beetje afwachtend. Al vaker hebben ze een belofte gehad dat er een nieuwe kliniek zou komen, maar elke keer ging het weer niet door. En het wordt steeds nijpender. Nu President Morales alle gezondheidszorg gratis heeft gemaakt (er zijn volgend jaar verkiezingen) komen er meer patiënten naar de kliniek. En omdat er ook gratis voedsel is trekt dat ook aan.

En ondertussen, aan de achterkant van de kliniek woelt het water op de dag dat wij er zijn door de rivier achter de kliniek. Het heeft al meerdere dagen gegoten en de rivier is gezwollen. Heel duidelijk is te zien hoe de rivier klei en zand meeneemt - een plaatje van erosie voor een aardrijkskunde leraar die dit verschijnsel zou moeten uitleggen. Maar voor de kliniek helemaal geen plaatje. Langzaam maar zeker wordt de achtertuin van de kliniek weggevreten, volgens Herculaneo is de helft al weg. Dan duurt het niet lang meer voor de rivier bij de kliniek zelf is.

Trouwens: niet alleen voor die achtertuin zou je de kliniek vernieuwen. Zie de foto met het bed en het bureau: dat is dokterskamer, administratie, onderzoekskamer en zusterkamer. Het schreeuwt om vernieuwing!

Daarom kijkt Sylvia vol verwachting naar je uit. Na 25 jaar trouw haar werk doen - nu de verwachting van een grotere kliniek, meer personeel en meer mogelijkheden voor doktersbezoek (nu 2x per maand voor de consulten) en gezondheidsprogramma's. Dat Centro de Salud gaat er komen aan de andere kant van een (erg drukke en gevaarlijke!) weg. De lokalen staan klaar om in te slapen, het afdak biedt bescherming, het plein om er het kinderprogramma te doen en te voetballen. Vlak ernaast, nu nog een groene vlakte: de bouwplaats.

Sylvia kan niet wachten. En jij?