Veel persoonlijke aandacht

Evaluatie bezoek van 8 april 2017 door Linda Augustinus-Lourier en Jan Vis


P2286785295.jpgP2286785615.jpgP2286786939.jpgP2286784862.jpg

Bij aankomst van ons evaluatiebezoek bij de kleuterschool van Samaipata was het groot feest. Een van de kinderen was jarig, dus we vielen met onze neus in de taart. Direct was ook zichtbaar hoeveel zorg en enthousiasme de leraressen hebben voor de vele kinderen en hoe de ouders eveneens betrokken waren om dit feest mogelijk te maken. Er waren slingers, taart, cadeautjes, traktaties en natuurlijk een echte piñata! Prachtig om de kinderen zo blij te zien.
Als we later de nieuwe directrice spreken verteld ze hoe belangrijk het is om ook aan deze dingen aandacht te geven op school. De meeste kinderen komen uit arme gezinnen waar geen geld is voor een verjaardagsfeest, sterker nog, er zijn kinderen die zonder ontbijt naar school komen. Gelukkig heeft de school sinds januari 2017 de legale status van kleuterschool gekregen, waardoor nu zowel het salaris van beide leraressen als ook dat van de assistent wordt betaald, maar daarnaast ontvangt de school ook voedsel van de overheid. De basisingrediënten worden door de overheid gebracht, de PTA zorgt voor fruit en groenten, evenals voor het salaris voor de kokkin. Dat de PTA zo betrokken is bij de school, is in de loop van de jaren gegroeid. De mensen in Samaipata wilden eerst zien end an pas geloven dat deze kleuterschool goed zou gaan functioneren, omdat de school voorheen gevestigd was in het woonhuis van een ouder echtpaar en het geen prettige leeromgeving was voor de kinderen. Inmiddels is dit veranderd en is Arco Iris de meest geliefde kleuterschool van Samaipata geworden. Als we vragen waardoor dit nu precies komt, antwoord de directrice: “Door de liefde van de leraressen voor de kinderen!

De school ziet er ook goed verzorgd, schoon en onderhouden uit. Een lerares verteld dat zij dit zelf schoonhouden en het tevens gebruiken als voorbeeld om de kinderen van jongs af aan te leren dat het belangrijk is om schoon te maken. Jong geleerd, oud gedaan!

Op dit moment gaan er 69 kinderen naar de kleuterschool en moeten de leraressen helaas ‘nee’ zeggen tegen ouders die hun kinderen graag daar naar school willen laten gaan. Simpelweg omdat er niet voldoende ruimte is. Er zitten nu 24 kinderen in de eerste klas en 45 in de tweede, terwijl het maximum eigenlijk 30 kinderen per klas is. Daarom is hun grote droom dan ook, dat er in de toekomst nog meer klaslokalen bij zullen komen. Met een extra lokaal zal de overheid ook het salaris betalen van een extra leerkracht.