Van straatdokter naar kliniekarts

Project update van 14 maart 2019


De loop zit er goed in. Het aantal patiënten is gestegen van 200 naar 500 elke maand. De kliniek is nu de hele dag open.

De gemeenschap is trots op z'n kliniek, op z'n dokters. De dokters zijn blij dat ze een kliniek hebben om in te werken - eerst waren ze 70% van hun tijd op straat, met hun rugzak met spullen op de rug. Er zijn al ideeën voor voor uitbreiding. Nut bewezen.

Wat is de grootste verandering als gevolg van het stichten van deze Centro de Salud?
De mensen zien deze plaats als een soort bewijs dat het goed gaat, ze zijn er trots op dat de Centro er is. Ze voelen zich hier goed geholpen en echt gezien. De artsen geven aan dat ze in de toekomst graag 24/7 open willen zijn voor de gemeenschap. Mensen van verschillende plaatsen komen hier naar toe vanwege de goede naam van de Centro. Het werk hier heeft uitstraling naar de communities in de omgeving, waardoor er daar ook dergelijke klinieken kunnen komen. Dat de kliniek leeft blijkt uit de inspanning die de vier barrios, waaruit het district bestaat, samen hebben gebouwd aan de kliniek en nu jaarlijks een beetje sparen voor de kliniek. Je ziet er een zich ontwikkelend gevoel voor gemeenschappelijk belang in, niet meer alleen voor je zelf of je eigen barrio denken, maar over je eigen belang alleen heen kijken.

Wanneer de mensen komen met een probleem kunnen ze nu aan een oplossing werken, waardoor doorverwijzingen naar het ziekenhuis aanzienlijk verminderd kan worden. Vroeger gingen de mensen als een nummer naar het ziekenhuis. Hier worden de mensen gekend. Kennen en gekend worden, waardoor vraag naar medische hulp drempelverlagend is. Hierdoor is de verantwoordelijkheid van de verpleegkundigen naar de gemeenschap ook groter geworden.
Verschillende gezondheidsprogramma's lopen, waaronder begeleiding voor, tijdens en na de bevalling - zowel medisch als financieel.

Er blijft nog best wat te wensen, zeiden de artsen:
* Meer personeel om te werken.
* Meer ruimte
* Meer specialismen, zoals gynaecologie en psychiatrie

En een goed computerprogramma. De database (foto 3) aan de muur en tegen het plafond is prachtig om te zien en heel persoonlijk. Maar heel veel werk om bij te houden...