De ontwikkelingen in La Libertad hebben niet stil gestaan

Project update van 29 september 2022 door Piet Grootenboer en Anna Ravensbergen


De ontwikkelingen in La Libertad hebben Anna, Janneke en Piet verbaasd. Ze waren daar voor een follow-up bezoek aan het project van 2018. De coöperatie heeft de afgelopen periode zeker niet stil gezeten. De muur is afgebouwd en het gebouw en de droogvloeren worden voor verschillende activiteiten gebruikt.

Het blijft een lange reis vanaf Guayaquil naar La Libertad. De laatste 17 km zijn uitdagend te noemen. Deze keer geen water of modder maar stof en kuilen. De ontvangst maakt de reis meer dan goed. Een groot aantal leden van de coöperatie staat ons op te wachten en kunnen niet wachten ons rond te leiden over het cacaocentum. Tijdens de rondgang krijgen we al veel te horen wat er de afgelopen tijd gedaan was en welke plannen er nog zijn.

De muur om het centrum heen is in corona-tijd afgebouwd en wat deze coöperatie kenmerkt is het ondernemerschap, de samenwerking en de creativiteit. Een voorbeeld hiervan is de machine om cementblokken te maken. Door corona mocht er niet gereisd worden, dus heeft men deze tijd gebruikt om de stenen te maken en de muur te bouwen, op zich niet bijzonders. Wat wel bijzonder is, is dat de machine om de blokken te maken door hen zelf is ontworpen en in elkaar gelast. Met de machine is men blokken gaan maken om te verkopen en met deze inkomsten zijn de blokken voor de eigen muur bekostigd.

Na de rondleiding krijgen we een presentatie in de ruimte die gebruikt wordt voor opslag.

Franklin en een collega geven een powerpoint-presentatie met een duidelijk beeld van wat er vanaf 2018 in La Libertad is gebeurd. We krijgen een duidelijk overzicht van alle werkzaamheden en evenementen die er de afgelopen jaren uitgevoerd zijn. Het is mooi om te zien dat de coöperatie zich niet alleen richt op de leden, maar het centrum ook openstelt voor alle bewoners van het dorp. Het dorp is overzichtelijk: er wonen 80 gezinnen met in totaal ongeveer 250 inwoners. Mooi om te zien dat door de bouw van het centrum het hele dorp meeprofiteert van de ontwikkelingen.

Daarna worden de plannen voor de toekomst toegelicht. Men wil fermenteer-mogelijkheden bouwen op het centrum. Dat betekent dat niet alleen het drogen van de cacao gemeenschappelijk kan gebeuren maar ook het fermenteren wat de kwaliteit van de cacao ten goede komt. En een betere kwaliteit is een betere prijs. Daarnaast is men samen met Maquita al bezig om te cacaoteelt te verbeteren en ook minder afhankelijk te laten zijn van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Men wil gaan naar een certificaat voor een biologische productie wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de prijs die de boeren krijgen per kilo. Hiermee kunnen ze het gezinsinkomen iets verhogen. Maquita heeft daarin een belangrijke rol en dat is zichtbaar. In samenwerking met Maquita maken de boeren ook hun activiteiten diverser. Zo heeft de cooperatie op acht boerderijen bijenkasten geplaatst en hebben een aantal boeren een imker-cursus gedaan. De eerste honing is gemaakt en ze laten ons verschillende types proeven.

De laatste presentatie is over de juridische status en de financiën. Hier heeft de coöperatie nog wel een uitdaging. Door een wetswijziging heeft men de juridische status verloren om te handelen. Men is volop bezig om dat op te lossen, zodat de coöperatie ook weer financiële transacties kan uitvoeren. Het aantal leden is gegroeid van 16 naar 24 en er zijn al financiële middelen om de gezamenlijke verkoop te starten zodra de juridische status dit weer toelaat.

Tenslotte trakteert de coöperatie ons op een voortreffelijk lunch bij het huis van Don Silvano voordat we weer richting Guayaquil vertrekken. We kijken terug op een mooi bezoek aan een actieve groep leden die zeker in staat zijn om de gepresenteerde plannen te realiseren. Maquita blijft hen hierbij helpen wat het vertrouwen in de toekomst alleen maar versterkt.