Nieuwe ontwikkeling in Madosa

Project update van 21 december 2023 door Kim van der Molen en Mussa Nyirenda


Als onderdeel van een groot bomenplantproject met partnerorganisatie CCAP zijn in december 1000 'gewone' en 100 fruitbomen in Madosa geplant.

Het planten van deze bomen is onderdeel van een twee jarig project waarbij CCAP 25.000 bomen heeft geplant in 25 gemeenschappen.

Zoals je ziet zijn het vooral ook veel leerlingen die helpen bij het planten van de bomen, dat is bewust. Door hen te betrekken bij het planten van de bomen en ook het onderhoud wat hierna volgt is de kans groter dat de bomen het ook daadwerkelijk gaan overleven. Daarnaast worden de kinderen zo al vroeg bewust gemaakt van het belang van bomen voor hun omgeving. Zo zorgen de bomen voor minder erosie in de grond, geven ze schaduw, beschermen ze de school voor de harde wind en ook niet onbelangrijk, ze nemen CO2 op uit de lucht en zijn daardoor goed voor het klimaat. Om het laatste te bereiken moet de bomen natuurlijk wel goed onderhouden worden en mogen ze ook niet gekapt worden. Daarom gaat CCAP ook in gesprek met de gemeenschap op het belang van de bomen te benadrukken.

Projectcoördinator Mussa vertelt nog iets meer over de bomen die dit jaar geplant zijn "The tree planting exercise took place in the month of December and January 2024 and a total of 14000 acacia trees were planted in 14 schools with each school benefitting 1000 trees seedlings. A total of 1400 fruit seedlings were planted in 14 schools as well. The community together with the learners were all involved in the planting of trees. The learners through the woodlot clubs have been mobilized on their role regarding taking care of the trees and sensitizing community members on the importance of not cutting trees aimlessly. There was a slight delay in the planting of trees due to the erratic rainfall pattern. So far all the 14 schools have planted the trees."