Na 2 jaar terug in Rukuru

Project update van 31 januari 2020 door Theunis Sjoerd Elzinga


Eind november hebben World Servants Theunis Sjoerd, Robin en Tom in het kader van een mediareis aan Zambia en Malawi een bezoek gebracht aan Rukuru, waar Theunis Sjoerd in 2017 zelf hoofdleider van het project was. Ze vertellen:

‘We werden ontzettend warm ontvangen in Rukuru. De hele gemeenschap was op zondagmiddag verzameld en heette ons welkom met zang en dans. We vierden de terugkeer van Theunis Sjoerd en de kennismaking met Robin en Tom. De lerarenwoningen en latrines zijn na het project snel afgebouwd en in gebruik genomen door de nieuwe hoofdmeester en door docent Gilbert Soko, die destijds al bij het project was.

In de gemeenschap zijn de sporen van het project nog zichtbaar: in de klaslokalen hangen de uitgeknipte handjes van het kinderprogramma nog, het logo van World Servants en CCAP staat nog op de muur van de lerarenwoningen en binnenin hangen de oranje vlaggetjes van de oplevering.

Na het project heeft de gemeenschap niet stilgezeten: ze zijn zelf doorgegaan met de bouw van een extra blok latrines (af) en een nieuw blok klaslokalen. Die vorderen langzaam, omdat de gemeenschap geen middelen heeft om materialen te kopen. Zelfs voor Malawiaanse begrippen is Rukuru een arme gemeenschap. Ze zien er daarom erg naar uit om in de komende jaren een tweede project te doen, om het aantal klaslokalen uit te bereiden.’