Chankhazi heeft een tekort aan leraren

Project update van 5 maart 2023 door Kim van der Molen en Anne Veenstra


Er gaan momenteel 363 kinderen naar de school, terwijl de school slechts 7 leraren heeft.

Op dit moment heeft de school in Chankhazi 8 groepen en hebben ze 9 klaslokalen. 8 klaslokalen zijn door de UK government in 2007 gebouwd. De school heeft nu 5 gekwalificeerde leraren en 2 onderwijsassistenten. Voor de kinderen in Chankhazi is het de eerste keer dat ze "witte" mensen zien en zijn in eerste instantie wat verlegen.

De nood in Chankhazi is direct duidelijk. Er gaan momenteel 363 kinderen naar de school. Terwijl de school slechts 7 leraren heeft. De school heeft een gebrek aan lerarenwoningen. Door meer lerarenwoningen te bouwen kan de school vanuit de overheid meer gekwalificeerde leraren krijgen wat het onderwijs in Chankhazi ten goede moet komen.

Daarnaast zullen de 4 huidige lerarenwoningen gerenoveerd moeten worden om hier meer permanente woningen van te kunnen maken. Vanuit de leraren is er de wens voor een eigen toilet. Daarnaast geven ze aan dat de waterpomp in de buurt van de school problemen heeft en onderhoud nodig heeft. Het is nog maar de vraag of we met een World Servants project voor alle nood een oplossing kunnen vinden, maar we kunnen in elk geval een begin maken. Ook zullen de leraren beter les kunnen geven doordat ze een beter huis hebben. Leraar Goodwin Ulemu legt uit waarom: "De huizen die we nu hebben zijn gemaakt van baksteen en klei, niet met cement. Bij een flinke regenbui of storm zijn onze huizen heel kwetsbaar. Met een goede lerarenwoning hoef ik mij niet meer druk te maken over mijn huis en kan ik me volledig richten op het onderwijs van de kinderen. Hier wordt ik alleen maar een betere leraar van."

De gemeenschap in Chankhazi kijkt in ieder geval enorm uit naar een groep. Zij hebben van dorpen uit de omgeving gehoord hoe tof het is om een World Servants project te organiseren in het dorp en ze kijken er naar uit om jou te ontmoeten.

Kortom, om het onderwijs in Chankhazi te verbeteren zullen er nieuwe lerarenwoningen gebouwd moeten worden om meer leraren aan de school te verbinden.