Kamilaza Leeft!

Project update van 14 november 2022


Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Malawi om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2023 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Malawi, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Kamilaza geweest.

Veertien jaar later is de World Servants groep nog altijd niet vergeten. Nog voor we het over de school hebben, vallen de eerste namen van deelnemers. ‘Nog dagelijks denken we aan ze, want ze kwamen zelfs bij ons thuis op bezoek!’ Sinds het project werken de mensen in Kamilaza meer samen. Kerken doen dingen samen sinds ze toen ontdekten hoe mooi het was om samen een dienst te hebben. ‘Samen initiatief nemen brengt je verder’, zeggen verschillende mensen in koor. Zo bouwden ze als gemeenschap extra lerarenwoningen en een aantal tijdelijke klaslokalen.

Sinds het project in 2008 is de school flink gegroeid. Er zitten nu 562 kinderen op school en er zijn 9 leraren. Inmiddels zijn er 10 klaslokalen, 7 lerarenwoningen en 15 toiletten. Met steun van de World Bank is er ook een keuken gekomen. De school verbouwt zelf mais en kan in tijden dat er weinig eten is, zorgen dat alle leerlingen toch een volle maag hebben.

Alle bomen die geplant zijn als onderdeel van het project in 2008 vormen inmiddels een aardig bos. Hoofdmeester Enock Chunga (die destijds ook al hoofdmeester was en zich de komst van de groep nog als gister herinnert) is er trots op dat de bomen zijn school misschien wel de mooiste van de omgeving maken. Bovendien geven de bomen schaduw en beschermen ze de gebouwen tegen de wind. Het zijn acacia’s, die er goed tegen kunnen als er takken van afgezaagd worden. Zo hebben ze hout om op te koken in de schoolkeuken. Behalve het ‘bos’ direct om de schoolgebouwen heen, staat er ook om de landbouwgrond van de school een houtwal. Zo zijn de grenzen voor iedereen duidelijk zichtbaar.

Hugo en Willem-Jan hebben een vlog gemaakt van hun bezoek. Bekijk de vlog hier. Over de voordelen van ‘school based tree planting’ vertelt schoolhoofd Enock uitgebreid in deze video.