Jullie hebben veel vrienden in Kamphambe

Project update van 5 maart 2023 door Kim van der Molen en Anne Veenstra


"Some crazy guys from the group painted the World Servants logo upside down" vertelt projectcoördinator Mussa lachend.

Vandaag bezoeken we de Kamphambe waar in 2019 twee lerarenwoningen en twee latrines zijn gebouwd. In Kamphambe worden we vriendelijk opgewacht door de lokale bevolking. Vol enthousiasme laten de leraren die nu in de woningen wonen hun huizen zien. De lerarenwoningen staan er netjes bij en zijn in gebruik. Het World Servants logo en de namen van de deelnemers zijn niet te missen! We mogen zelfs even binnenkijken (zie foto's en video). Achter de woning zijn ze nu zelf een opslagruimte en keuken aan het bouwen. Helaas zijn deze op moment van schrijven nog niet af. Als we bij de latrines aankomen zien deze er ook keurig uit! "Some crazy guys from the group painted the World Servants logo upside down" vertelt projectcoördinator Mussa lachend.

De school heeft op dit moment 496 leerlingen en 7 getrainde leraren, mooi om te zien dat na corona de school weer langzaam groeit.

De bevolking kijkt terug op een zeer geslaagd project. Eén van de leraren zegt: "The work you do, you should do it with passion and commit like the World Servants group". Ze vonden het erg bijzonder dat mannen en vrouwen gelijk zijn en het zelfde werk verrichten. Een van de vrouwen uit het dorp vertelde dat zij eerder altijd op een man wacht om het dak te maken als het lekt, nu doet ze dit gewoon zelf. Ook hebben verschillen vrouwen een saving group gestart, waarbij ze kleine beetjes geld sparen. Vrouwen worden hierdoor steeds vaker verantwoordelijk gemaakt voor de school fees, terwijl dit eerder echt een taak van de man was.

Het teamwork en de gedrevenheid van de groep heeft veel indruk achter gelaten in Kamphambe. Een van de aanwezigen sluit af met "The participants has made a lot of friends in the community. Hopefully one day, they will come again"