Nieuwe ontwikkelingen in Chikumula...

Project update van 31 januari 2023 door Kim van der Molen


Projectcoördinator Mussa was gisteren in Chikumula om de set-up van eind deze maand voor te bereiden, er wordt in Chikumula een nieuw project gestart, namelijk het planten van bomen...

Met hulp van EO Metterdaad gaan we in de komende twee jaar 15.000 bomen planten in Malawi. Onze partner is goed op weg en dit keer werden bomen gepland in Chikumula. In totaal zullen er zo'n 1200 bomen in Chikumula worden gepland, 1000 'gewone' bomen en 200 fruitbomen.

Zoals je ziet zijn het, naast de chief en andere mensen uit de gemeenschap, ook veel leerlingen die helpen bij het planten van de bomen, dat is bewust. Door hen te betrekken bij het planten van de bomen en ook het onderhoud wat hierna volgt is de kans groter dat de bomen het ook daadwerkelijk gaan overleven. Daarnaast worden de kinderen zo al vroeg bewust gemaakt van het belang van bomen voor hun omgeving. Zo zorgen de bomen voor minder erosie in de grond, geven ze schaduw, beschermen ze de school voor de harde wind en ook niet onbelangrijk, ze nemen CO2 op uit de lucht en zijn daardoor goed voor het klimaat. Om het laatste te bereiken moet de bomen natuurlijk wel goed onderhouden worden en mogen ze ook niet gekapt worden. Daarom gaat CCAP ook in gesprek met de gemeenschap op het belang van de bomen te benadrukken.