Goede samenwerking met de groep!

Projectupdate van 17 februari 2017 door Kees de Jongh, Simon-Jan Terpstra en Jacob Boonstra


Gemeenschap in gesprek met Jacob en VincentEen van de docenten in zijn nieuwe woningStenen plaat bij school PereteLerarenwoning 2Logo WS door de groep op huis aangebrachtLerarenwoning 1

Beide leraren woningen die afgelopen zomer gebouwd zijn waren afgerond en al in gebruik genomen door de leerkrachten.  De hoofdonderwijzer was erg blij met zijn nieuwe woning: hij zegt: “Now I can prepare my work at home. No longer I have to be at home if it rains. Now my goods will not be damaged.”

De coordinator van CCAP, Vincent Sychinga, gaf ook aan dat hij erg blij was met deze gemeenschap en de groep. Ze hebben veel van elkaar geleerd tijdens het project. Dit geeft de gemeenschap ook aan in het gesprek wat volgt:  "We both learned a lot. The group learned how we cook and work. We discusses about differences in culture. So the group knows how the culture in Malawi is and we know how the culture in the Netherlands is. About some things we learned a lot."
Een vrouw verteld dat ze erg goede herinneringen heeft aan het samen dragen van sand en stenen, en ze was van mening dat de deelnemers erg goed zouden passen in de Malawiaanse samenleving.

Dit werd onderstreept door één van de dorpsoudsten: “Thanks for the team. Your visit had a high impact. Special the woman of the group. They showed us that woman can also do work of man. Not only going fast, they changed perception of young girls in the community. ”

Ook was er een tegenvaller voor de gemeenschap: een aantal weken geleden zijn de daken van de oude huizen van de docenten eraf gewaaid, waardoor de daken kapot zijn gegaan. Het repareren van het dak zal geld kosten, maar er was wat verwarring ontstaan door wat de groep afgelopen zomer had gezegd bij de overhandiging van een cheque. Hierdoor dacht de gemeenschap dat er nog meer geld beschikbaar was en dat die mogelijk hievoor gebruikt zou kunnen worden. Dit was niet het geval, dus zal de gemeenschap moeten gaan overleggen met de ouderraad en het schoolbestuur hoe ze de woningen kunnen repareren zodat deze voor de vrijwillige docenten gebruikt kunnen worden.

Er zitten op dit moment 368 kinderen op school, en er zijn 5 leraren, waarvan 2 niet getrainde leerkrachten.