Perete excelleert

Project update van 8 november 2022


Projectvoorbereiders Hugo en Willem-Jan zijn in Malawi om World Servants Onbeperkt te introduceren in dat land. Vanaf 2023 kunnen ook jongeren met een handicap meebouwen aan verandering in Malawi, om zo te laten zien dat iedereen kan dienen. Terwijl ze er zijn, bezoeken ze ook een aantal eerdere projecten om de voortgang te bekijken en bespreken. Ze zijn ook in Perete geweest.

Matthew, de hoofdmeester van Perete Primary school, valt op. Hij neemt het voortouw, spreekt voortreffelijk Engels en heeft echt visie voor zijn school. Hij is er sinds het jaar dat de World Servants groep er was. Er is toen veel veranderd op ‘zijn’ school. De huizen die de gemeenschap toen samen met de groep bouwde, zorgen ervoor dat er altijd docenten in de buurt van de school zijn. Dat heeft de kwaliteit van de lessen en de betrokkenheid van de gemeenschap bij het onderwijs erg vergroot. Het contact met de groep heeft de gemeenschap geleerd dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. Tijdens bijeenkomsten zitten de mannen en de vrouwen nu door elkaar in plaats van apart.

Hugo en Willem-Jan spreken samen met Matthew met Geoffrey. Geoffrey is 14 en hij zit in de hoogste klas. Volgend jaar hoopt hij naar secondary school te gaan, maar of dat gaat lukken is spannend. Geoffrey heeft namelijk een handicap. Zijn spieren zijn nauwelijks ontwikkeld en daarom heeft hij hulp nodig om zich te verplaatsen in zijn enorme rolstoel. Zijn hoofd doet het goed: ‘Geoffrey is erg intelligent, vaak de beste van de klas’, zo zegt Matthew. Omdat er geen secondary schools in de buurt zijn, zal Geoffrey naar een boarding school moeten. In zijn geval vraagt dat hulp en aanpassingen en het zal lastig zijn om een school te vinden die hem dan nog wil hebben. Toch willen Geoffrey en zijn moeder er hun best voor doen en Matthew zal zich er ook voor inzetten. ‘Als het lukt wil ik later in een bank werken’, zegt Geoffrey.

De school groeit nog steeds. Er zitten nu 382 kinderen op school en er zijn 7 leraren. Inmiddels zijn er 9 klaslokalen, 8 lerarenwoningen en 18 toiletten.

Hugo en Willem-Jan hebben een vlog gemaakt van hun bezoek. Bekijk de vlog hier.